Slovenija: Mere karantina ublažene, mere lične bezbednosti ostaju na snazi

Slovenija: Mere karantina ublažene, mere lične bezbednosti ostaju na snazi

Slovenija u ponedeljak ublažava karantinska ograničenja te će dozvoliti da se trgovine površine manje od 400m2 ponovo otvore, zajedno s terasama barova, frizerskim i kozmetičkim salonima. Ljudi će od ove nedelje ponovo moći da posećuju muzeje i biblioteke, kao i idu u crkvu. Pored toga, profesionalnim sportistima biće dozvoljeno da ponovo treniraju.

Iako se ograničenja ublažavaju, mere lične bezbednosti i dalje će se primenjivati. U slučaju kafića i restorana, to znači da će stolovi morati biti raspoređeni na način da kupci mogu zadržati razdaljinu od jednog metra. Gosti će takođe morati da nose maske ili drugu zaštitu da bi otišli ​​u toalet ili ušli u bilo koje druge zatvorene prostorije.

Vlasnici će morati redovno dezinfikovati i provetravati prostorije.

Neki vlasnici barova, posebno na obali, odlučili su da se ne otvaraju, jer uglavnom zavise od stranih gostiju, pa bi otvaranje vrata u trenutnoj situaciji značilo da će samo biti na gubitku.

Prodavnice ispod 400m2 ponovo će se otvoriti, osim onih u trgovačkim centrima koje nemaju sopstveni ulaz.

Frizerski i saloni za masažu, kao i saloni lepote, moći će primiti po jednog klijenta, koji će morati da nose masku za lice. Oni koji rade u ovim objektima moraće da nose masku za lice, vizir i rukavice.

U crkvama će vernici takođe morati da nose zaštitne maske ili drugu zaštitu i da se drže udaljenosti od 1,5 metra ako ne žive u istom domaćinstvu.

Ponovno će biti dostupne i usluge izrade ili popravka tekstilnih proizvoda, obuće i kožnih proizvoda, kao i usluge pravljenja ključeva, fotografisanja, popravke satova i fotokopiranja. Krojačke i zlatarske radnje će takođe ponovo otvoriti svoja vrata.

Vrhunskim sportistima koji se takmiče u individualnim i timskim sportovima biće omogućeno da treniraju, ali bez bliskog kontakta.

Ove nedelje se otvaraju i muzeji, biblioteke i galerije, koji su dobili dozvolu vlade da se ponovo otvore i pre prvomajskih praznika, ali su rekli da im treba više vremena da se pripreme za ponovno otvaranje.

Opšte biblioteke će se ponovo otvoriti danas, dok će većina galerija i muzeja ponovo otvoriti svoja vrata u utorak. Neke knjižare su već otvorene.

Ovo je poslednja runda ublažavanja ograničenja za preduzeća od 19. aprila, kada su počeli da rade restorani, prodavnice, saloni automobila, autopraonice, prodavnice bicikala, tehničke robe i nameštaja, hemijske čistionice, neke radnje za popravke i agenti osiguranja.