Slovenija: Mike Pompeo iduće nedelje u službenoj poseti

Slovenija: Mike Pompeo iduće nedelje u službenoj poseti

Američki državni sekretar Mike Pompeo otputovaće naredne sedmice na evropsku turneju, u okviru koje će posetiti i Sloveniju.

Kako je najavio na konferenciji za novinare, “u ponedeljak će otputovati u Češku, Sloveniju, Austriju i Poljsku”. Izrazio je uverenje da će to biti „veoma važan i produktivan put“. Nezvanično, očekuje se da će on biti u Sloveniji u četvrtak.

Tokom Pompeove posete očekuju se i razgovori o odluci SAD da povuče oko 6.400 svojih vojnika iz Nemačke i neke od njih prebaci u nove članice NATO. Poljska je već objavila da se očekuje da će ih prihvatiti najmanje 1 000. Prema izjavama ministarstava spoljnih poslova i odbrane, u Sloveniji se takvi razgovori ne vode, iako je slovenački premijer Janez Janša nedavno na Twitteru napisao da će američke trupe biti dobrodošle u Sloveniji.

Pompeo je sve četiri zemlje opisao kao “velike prijatelje Amerike.” „Očekujem da ovo bude vrlo važan i produktivan put,“ rekao je on. Na sinošnjoj konferenciji za novinare nije otkrio više o najavljenoj ruti.

Ovo će biti jedan od najviših predstavnika američke administracije koji će u poslednjoj deceniji posetiti Sloveniju. Nezvanično, poseta je već uveliko u pripremi, ali još nije zvanično potvrđena u nijednoj zemlji domaćinu. Sada je Pompeo potvrdio posetu.

Kako je češki portal Lidovki objavio prošle nedelje, težište ove Pompeove turneje biće na bezbednosti telekomunikacionih mreža nove generacije. Navodno je to prvenstveno usmereno na Kinu i njenog tehnološkog giganta Huawei. I sada je Pompeo, nakon što je najavio putovanje u Evropu, na konferenciji za štampu nastavio da govori uglavnom o sporovima sa Kinom, uključujući i digitalnu oblast.

Slovenija planira zaključiti zajedničku izjavu sa Sjedinjenim Državama o bezbednosti mreže 5G. Pre dve nedelje Vlada je poslala tekst izjave i objašnjenje Narodnoj skupštini, koja se tek upoznaje sa ovim dokumentom.

TV Slovenija dobila je ovu izjavu, u kojoj zemlja jasno izražava želju za jačanjem saradnje u oblasti 5G-a i postavlja uslove za uspostavljanje bezbedne mreže, naime: da dobavljači mrežnog hardvera i softvera nisu podložni kontroli stranih vlada bez nezavisne sudske revizije, transparentnost u pogledu vlasništva, poštovanje prava intelektualnog vlasništva i posvećenost etičnom poslovanju.

Kineska telekomunikaciona kompanija Huawei nije izričito navedena, ali to indirektno najverovatnije predstavlja pokušaj ograničavanja kineskog konkurenta, koji ima najnapredniju tehnologiju pete generacije poslednjih godina. Nakon najave o nameri za zaključivanje zajedničke izjave Slovenije i Sjedinjenih Država, poslednja je ponudila slovenačkoj Vladi da potpiše sporazum o neprisluškivanju.

Sjedinjene Države su već potpisale slične izjave sa Estonijom, Letonijom, Češkom, Poljskom i Rumunijom. Tekstovi izjava su takođe vrlo slični, naglašavajući važnost bezbednosti telekomunikacionih mreža.