Slovenija: Minimalna zarada za 2021. godinu 1.024 EUR bruto

Slovenija: Minimalna zarada za 2021. godinu 1.024 EUR bruto

Slovenački ministar rada Janez Cigler Kralj najavio je nakon sastanka sa socijalnim partnerima da će minimalnu platu za 2021. godinu odrediti na 1.024 evra bruto. To je 120% minimalnih životnih troškova i najniži mogući rast prema zakonu o minimalnoj plati. Prošle godine minimalna zarada iznosila je 941 EUR bruto.

Ministar je rekao da vlada namerava da delimično pokrije povišice za poslodavce do kraja juna, uz mogućnost produženja od šest meseci.

Sledeći zakon o anti-korona podsticajima doneće tako odredbu o snižavanju najniže osnovice za socijalne doprinose sa 60% prosečne plate na iznos koji odgovara minimalnoj plati. Na taj način država bi platila nekih 40% povišice, objasnio je Cigler Kralj na konferenciji za novinare na Brdu kod Kranja.

Ovo će biti druga najvažnija mera u osmom zakonu o ekonomskim podsticajima, koji će takođe doneti produženje šeme subvencija i neke nove mere za očuvanje radnih mesta tokom epidemije.

Nova formula za izračunavanje minimalne zarade počela se primenjivati od ove godine u skladu sa promenama zakona o minimalnoj plati iz 2018. godine.

Kaže da minimalna zarada mora biti najmanje 20%, ali ne više od 40% iznad minimalnih životnih troškova.

Minimalni životni trošak poslednji put je izračunat 2017. godine, na 613 EUR za samca. Sledeće izračunavanje će biti 2023.

Ono što posebno smeta sindikatima, sa šefom Pergama, Jakobom Počivavšekom, je to što, kako kažu, povišica ne uzima u obzir sva povećanja cena od 2017. godine.

Iako su neki poslodavci insistirali na zamrzavanju povišice čak i na sastanku sa ministrom, sada su pozdravili njegovu opciju za najniži mogući rast.

Direktor komore za mala preduzeća OZS Danijel Lamperger rekao je za STA da očekuje da će država održati reč o subvencionisanju povišice.

Počivavšek je u međuvremenu kritikovao Ciglera Kralja što je odlučio koliko će povećati minimalnu platu pre sastanka sa socijalnim partnerima, rekavši da je iznos objavio na početku sastanka.

Konfederacija ZSSS izjavila je prošle nedelje da se nada skoro najvišem mogućem povećanju, što znači da će minimalna zarada iznositi oko 847 EUR neto.

Minimalnu zaradu za svaku godinu mora da odredi ministar rada nakon konsultacija sa socijalnim partnerima, a suma mora biti objavljena u Službenom glasniku do 31. januara.

Organizacije poslodavaca bile su protiv promena zakona o minimalnoj plati pre njihovog donošenja krajem 2018. godine, tvrdeći da mnoge kompanije ne mogu sebi priuštiti da povećaju zarade.