Bivši zvaničnici uputili pismo EU o situaciji u Crnoj Gori

Bivši zvaničnici uputili pismo EU o situaciji u Crnoj Gori

Bivši funkcioneri sa područja bivše Jugoslavije u ponedjeljak uveče uputili su pismo liderima EU i NATO-a, izražavajući zabrinutost zbog situacije u Crnoj Gori i pozivajući ih da se pridruže aktivnom političkom dijalogu i pomognu u mirnom rešavanju krize u toj zemlji.

“Još jedno mesto sukoba i krize u Evropi poslednje je što Evropi i svetu trenutno treba. Stoga pozivamo institucije EU i druge saveznike da se pridruže aktivnom političkom dijalogu sa različitim političkim i društvenim akterima u trenutnoj krizi u Crnoj Gori i pomognu im da dođu do mirnog rešenja eskalirajućeg sukoba u zemlji”, navodi se u apelaciji.

Potpisnici ovog pisma, među kojima i bivša hrvatska ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić, bivši premijer Srbije Žarko Korać i bivši predsedavajući Saveta ministara Bosne i Hercegovine Zlatko Lagumdžija, rekli su da su nedavni događaji oko ustoličenja novog poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori bili samo površno vezani za verska pitanja, ali u stvarnosti „nemaju nikakve veze sa religijom, pa čak ni sa politikom ili ideologijom“.

“Oni su još jedna manifestacija sukoba između snaga koje veruju da Crna Gora ne bi trebala postojati kao posebna država i onih koje veruju da Crna Gora treba ostati nezavisna, sa svim atributima državnosti”, navodi se u pismu.

“Budući da smo svi svedoci balkanskih ratova devedesetih godina, ne možemo a da ne primetimo alarmantne sličnosti između aktuelnih dešavanja u Crnoj Gori i onih koji su doveli do ratova pre 25-30 godina”, navode potpisnici pisma, napominjući da Crna Gora nije zemlja sa velikim brojem stanovnika, ali da je strateški veoma važna za stabilnost jugoistočne Evrope.

Neredi su izbili u Crnoj Gori u nedelju tokom inauguracije mitropolita crnogorske Srpske pravoslavne crkve Joanikija, a oni koji su se protivili ceremoniji koja je održana na Cetinju postavili su barikade na putevima koji vode do glavnog grada Crne Gore Podgorice i sukobili se sa policijom.

Mitropolit Joanikije i poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC), patrijarh Porfirije, odvedeni su na Cetinje policijskim helikopterom i tamo je održana verska ceremonija Joanikijeve inauguracije.

Demonstranti su insistiranje SPC na održavanju ceremonije u istorijskoj prestonici Crne Gore Cetinju protumačili kao čin provokacije i ponižavanja Crnogoraca, tražeći da se preseli u neko drugo pravoslavno svetilište u Crnoj Gori.