Slovenija: Ministar Hojs posetio Grčku

Slovenija: Ministar Hojs posetio Grčku

Ministar unutrašnjih poslova Slovenije Aleš Hojs sastao se u ponedeljak u Atini sa grčkim ministrom za zaštitu građana Michalisom Chrisochoidisom i grčkim ministrom za migracije i azil Notisom A. Mitarachijem u okviru priprema za slovenačko predsedavanje Savetom EU.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi i ministri su se složili da je saradnja dve zemlje dobra. Rasprava se fokusirala na pripreme Slovenije za predsedavanje Savetom EU u drugoj polovini 2021. godine.

„Ministar Hojs predstavio je grčkim kolegama prioritete u oblasti unutrašnjih poslova: integrisano upravljanje migracijama, jačanje šengenskog prostora, osiguravanje visokog nivoa bezbednosti u EU i zapadnom Balkanu kao regionalne prioritete“, saopštila je Vlada Slovenije.

Po pitanju migracija složili su se da je od ključne važnosti pronaći zajedničko i sveobuhvatno rešenje na nivou EU. „Uprkos različitim pogledima na određena pitanja, slažemo se da je delovanje na spoljnu dimenziju migracije presudno. Moramo se fokusirati na suočavanje sa uzrocima migracija i jačanje povratka”, rezimirao je ministar Hojs. „Takođe se slažemo da je od ključne važnosti zaštititi spoljne granice EU, uz učešće svih država članica.”

Slovenija vidi priliku za napredak u pregovorima o uredbi Evropske agencije za azil. Prema ministru Hojsu, „Evropskoj kancelariji za podršku azilantima potreban je jači mandat da pruža operativnu pomoć državama članicama kojima je potrebna“.

Visok nivo bezbednosti u EU od najveće je važnosti za obe zemlje. Stoga su grčke kolege bile zadovoljne kada su čule za planove Slovenije za predsedavanje. „Nastojaćemo da ojačamo policijsku saradnju, posebno u prevenciji i istrazi seksualnog zlostavljanja dece i prekograničnoj potrazi za nestalim osobama.“

Slovenija bi takođe želela da vidi napredak u pregovorima o Uredbi o Europolu. “Podržavamo jačanje Europola, što posebno može pomoći državama članicama sa malim administrativnim sistemima da analiziraju velike baze podataka. Jača uloga Agencije u inovacijama i razvoju najsavremenijih policijskih alata je takođe važna”, rekao je ministar Hojs.

Grčke kolege obavezale su se da će biti konstruktivan partner u pregovorima i poželele ministru Hojsu i njegovom timu uspešno predsedavanje.