Slovenija: Ministar Logar sastao se sa rumunskim kolegom Aurescuom

Slovenija: Ministar Logar sastao se sa rumunskim kolegom Aurescuom

Na poziv slovenačkog ministra spoljnih poslova Anžeta Logara, ministar spoljnih poslova Rumunije Bogdan Lucian Aurescu boravi u zvaničnoj poseti Sloveniji. Poseta je namenjena jačanju prijateljskih odnosa između Slovenije i Rumunije i produbljivanju saradnje dveju zemalja, kako na regionalnim, tako i na međunarodnim forumima, kao i po svim pitanjima ključnim za evropske građane.

Ministar Logar i ministar Aurescu složili su se da Sloveniju i Rumuniju povezuju dobri i prijateljski odnosi i redovna i konstruktivna saradnja u okviru Evropske unije, NATO-a i regionalnih i međunarodnih foruma. Poput Slovenije, i Rumunija je uključena u Inicijativu za tri mora. Ministar Logar je na taj način potvrdio interes Slovenije da se poveže sa Rumunijom u strateškim infrastrukturnim projektima od zajedničkog interesa.

U razgovoru je ministar Logar predstavio rumunskom kolegi prioritete predstojećeg slovenačkog predsedavanja Savetom Evropske unije. Ministri su potvrdili međusobnu želju i spremnost za konstruktivnu saradnju i pre i tokom slovenačkog predsedavanja po svim ključnim strateškim pitanjima.

Ministri Logar i Aurescu razgovarali su i o drugim aktuelnim evropskim i međunarodnim temama, poput mera za suzbijanje pandemije Covida-19, migracija, transatlantskih odnosa, Istočnog partnerstva i situacije na zapadnom Balkanu.

Pored domaćina, ministar spoljnih poslova Logar, sastao se i sa predsednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom i predsednikom Narodne skupštine Igorom Zorčičem.