Slovenija: Ministar Logar se sastao sa Linkevičiusom i Tihanovskom

Slovenija: Ministar Logar se sastao sa Linkevičiusom i Tihanovskom

Trećeg dana radne posete baltičkim državama, ministar spoljnih poslova Slovenije Anže Logar je u Republici Litvaniji sa domaćinom, ministrom spoljnih poslova Linasom Linkevičiusom, razgovarao o mogućnostima jačanja saradnje dve države i na evropskom i na multilateralnom nivou, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Slovenije.

Kako se navodi, takođe je razgovarano i o izazovima sa kojima se suočava Evropska unija u koordinaciji mera u borbi protiv covid-19. Razvoj događaja u Belorusiji takođe je bio važna tema razgovora. Ministar Logar se takođe sastao sa beloruskom liderom opozicije Svetlanom Tihanovskom u Vilnjusu.

Slovenija i Litvanija održavaju redovan politički dijalog i imaju slične poglede na niz međunarodnih pitanja. Uzorna saradnja dve zemlje zabeležena je u okviru Evropske unije, NATO-a i drugih međunarodnih foruma. Na polju ekonomske saradnje, dvojica ministara su se složila da postoji veliki potencijal za njeno produbljivanje.

Ministar Logar je svom domaćinu predstavio prioritete slovenačkog predsedavanja Savetom EU u drugoj polovini 2021. Kao važan prioritet pomenuo je pripremu planova za vanredne situacije Unije, poput trenutne pandemije. Takođe je pozvao na jačanje otpornosti Unije na sajber napade. Naglasio je Konferenciju o budućnosti Evrope, kojom će takođe predsedavati Slovenija tokom predsedavanja Savetom EU.

O evropskim pitanjima, ministri su se takođe dotakli budućnosti Evropske unije i njene politike proširenja. Zajednički su podržali proširenje Evropske unije, saglasivši se o potrebi aktivne saradnje i pomažući u stvaranju uslova za napredak zemalja zapadnog Balkana. Što se tiče međunarodnih pitanja, izrazili su posebnu zabrinutost zbog događaja u Belorusiji i naglasili potrebu za jedinstvenim odgovorom Unije.

Važna tema sastanka bila je i koordinacija mera za ograničavanje širenja covida-19 na nivou Evropske unije, uključujući preporuku o usklađenom pristupu ograničenju slobodnog kretanja. Ministri su se složili da je neophodno usvojiti zadovoljavajući nivo nacionalne fleksibilnosti za pojedine države članice u usvajanju i sprovođenju mera. Ministar Logar je naglasio potrebu da se dodatna pažnja posveti merama za ublažavanje socijalno-ekonomskih posledica covid-19 i da se podrži oporavak evropske ekonomije nakon pandemije.

Tokom posete ministar Logar se takođe sastao sa Svetlanom Tihanovskom, liderom beloruske opozicije, koja se sklonila u Litvaniju nakon predsedničkih izbora u Belorusiji. Razgovarali su o razvoju događaja u Belorusiji i pitanju nasilja nad članovima opozicije, održavanju demokratskih izbora, poštovanju ljudskih prava i sloboda i mogućnosti većeg prisustva EU. Ministar Logar je izrazio podršku demokratskim naporima opozicije. Slovenija je posvećena uspostavljanju dijaloga između svih političkih aktera, poziva na miran dijalog i izražava podršku naporima u okviru OEBS-a i Saveta Evrope.