Slovenija: Ministar odbrane Tonin razgovarao sa ministarkom odbrane Severne Makedonije Radmilom Šekerinskom

Slovenija: Ministar odbrane Tonin razgovarao sa ministarkom odbrane Severne Makedonije Radmilom Šekerinskom

Ministar odbrane Slovenije Matej Tonin danas je raazgovarao sa ministarkom odbrane Severne Makedonije Radmilom Šekerinskom, koja je u zvaničnoj pposeti Sloveniji. Nakon prijema uz vojne počasti, dvoje ministara je imalo kraći sastanak a zatim su suledili zvanični razgovori dve delegacije. Poseta makedonske ministarke odbrane Sloveniji nastavak je redovnih sastanaka na najvišim političkim nivoima dve prijateljske zemlje i, samim tim, još jedna prilika za dalje jačanje saradnje, posebno u svetlu članstva u NATO-u, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Slovenije.

Ovo je prva zvanična poseta Šekerinske u inostranstvu od kada je Severna Makedonija primljena u punopravno članstvo NATO.

Tokom zvaničnih razgovora sagovornici su najviše pažnje posvetili bilateralnoj saradnji Slovenije i Severne Makedonije na polju odbrane, vojske i saradnje u Alijansi. Kako su ocenili, bilateralna saradnja je vrlo dobra i poslednjih godina je u velikoj meri ojačala, a ovogodišnji program saradnje je najopsežniji do sada. Ovo je svakako rezultat proaktivne akcije Slovenije koja je odlučila da podrži integraciju Severne Makedonije u NATO vođenjem kontakt ambasade za NATO i NATO kancelarije za vezu u Skoplju, kao i savetnika za odbranu u makedonskom Ministarstvu odbrane. Savetnik za odbranu stupio je na dužnost u Skoplju u martu 2020. godine.

Saradnja je posebno intenzivna u oblastima vojnog obrazovanja, vežbi i obuke. Pripadnici oružanih snaga redovno učestvuju u vojnim vežbama, koje se održavaju na poligonima obe države, kako u međunarodnim formatima, tako i bilateralno. Pored toga, Slovenija nudi podršku Severnoj Makedoniji u izgradnji kapaciteta zajedničkih kontrolora požara (tzv. JTAC) kroz učešće na kursevima u regionalnoj školi AGOS u Cerklju ob Krki. Tako će pripadnici makedonskih oružanih snaga, koji su već završili kurs, biti pozvani na prvu regionalnu Vazduhoplovnu sedmicu u septembru ove godine, koja će biti organizovana u cilju dalje obuke zajedničkih kontrolora sa zapadnog Balkana. “U budućnosti takođe želimo da ojačamo operativnu saradnju sa Severnom Makedonijom, po uzoru na  saradnju sa Crnom Gorom, što se pokazalo izrazito pozitivnim za oba odbrambena sistema. —Tako ćemo se na nivou načelnika generalštabova obe države dogovoriti zajednički doprinos NATO-ovoj operaciji eFP Letonija, kao što je to već slučaj sa Crnom Gorom, kao i u drugim međunarodnim operacijama i misijama,” navodi se u saopštenju. Oboje ministara su naglasili značaj zajedničkog učešća u međunarodnim vojnim vežbama i obuci.

Dve države takođe veoma dobro sarađuju na polju logistike, gde će u budućnosti dodatno ojačati saradnju. Zbog uporedivih potreba, zemlje regiona odlučuju se za kupovinu slične vojne opreme i tehnike, što otvara mogućnosti za saradnju na polju njihovog održavanja. Kao što je naglasio ministar Tonin, dogovaraće se i saradnja u korišćenju i održavanju lakih vozila Oshkosh (JLTV), koje obe države uvode u operativnu upotrebu ove godine. Sa ove tačke gledišta, u budućnosti će biti ojačana i operativna saradnja, za koju je osnovni uslov izgradnja interoperabilnosti. Takođe, zabeležena je odlična saradnja na polju zaštite i spasavanja i zaštite od prirodnih i drugih katastrofa. Većina ovih aktivnosti poslednjih godina odvijala se kako na regionalnom nivou tako i unutar Evropske unije.

Regionalna saradnja je veoma važna za obe zemlje, rekli su ministar Tonin i ministarka Šekerinska. Odvija se u nekoliko oblasti i omogućava delovanje u skladu sa konceptom pametne odbrane. Kao primer pametne odbrane, ministar je istakao zajedničku obuku slovenačke i makedonske vojske na poligonu Krivolak, gde jedna vojska doprinosi savremenom tehnologijom, a druga pogodnim poligonom za zajedničku obuku. Još jedan primer takve saradnje je Balkanska medicinska radna grupa (BMTF) sa sedištem u Skoplju. Ministri su se složili da BMTF predstavlja dobrodošlu multinacionalnu regionalnu vojnu sposobnost brzog reagovanja sposobnu da pruža medicinsku negu u slučaju prirodnih i drugih katastrofa i u međunarodnim operacijama i misijama.

Deo razgovora bio je posvećen prezentaciji segmenata slovenačkog sistema odbrane i bezbednosti. Ministarka Šekerinska je upoznata sa ulogom i radom Nacionalnog centra za upravljanje krizama u Nacionalnom sistemu upravljanja krizama./ibna