Slovenija: Ministar Počivalšek posetio slovenački paviljon na Expo-u u Dubaiju

Slovenija: Ministar Počivalšek posetio slovenački paviljon na Expo-u u Dubaiju

Ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju SlovenijeZdravko Počivalšek, koji boravi u zvaničnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, posetio je lokaciju svetske izložbe EXPO 2020 i upoznao se sa pripremama Slovenije za najveći ovogodišnji događaj.

Lokacija EXPO, koja se prostire na 440 hektara, dobija svoj konačni izgled. Prošlog petka, prvi od tri tematska paviljona otvorio je svoja vrata posetiocima, što ukazuje na veliko interesovanje za događaj u zemlji domaćinu. Konačnu sliku dobijaju i 83 nacionalna paviljona, uključujući i slovenački. On je smešten na atraktivnoj lokaciji u blizini jednog od ulaza i privlači pažnju na prvi pogled, jer se ističe po zelenoj fasadi, jednoj od najprepoznatljivijih karakteristika zgrade, koju je danas posetila slovenačka delegacija. Sam paviljon ali i ciljevi zemlje na EXPO -u u Dubaiju predstavljenim lokalnim medijima.

Ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek opisao je nastup Slovenije na EXPO kao stratešku odluku koja predstavlja izlaz slovenačke ekonomije i nauke na nova tržišta u zemljama Bliskog Istoka, Južne Azije i Afrike. “Ovogodišnji EXPO biće rekord u svim pogledima i organizatori su za njega vrlo dobro pripremljeni. Za zemlje učesnice biće to ulaz na tržište na kojem živi više od 3 milijarde ljudi. To nam je od velike važnosti, jer još uvek postoji niz neiskorišćenih prilika za slovenačko znanje, proizvode i rešenja“, rekao je on.

Počivalšek, koji boravi u radnoj poseti Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prisustvo slovenačkog paviljona opisao je kao posebnu prekretnicu. „Od sada će sve naše aktivnosti biti usmerene na sadržaj nastupa na EXPO -u i siguran sam da ćemo u šest meseci izložbe u Dubaiju predstaviti relevantne i međunarodno revolucionarne poslovne, turističke, naučne i druge priče koji nas svrstavaju među zemlje koje nude rešenja za važne globalne izazove. Na EXPO se veličina zemlje ne računa, već snaga njenih ideja. ”

Generalni poverenik Slovenije za EXPO Matic Volk je nastup na izložbi opisao kao „jedinstvenu priliku da svetu pokažemo šta znamo i tako ojačamo svoje poslovne puteve do tržišta koja doživljavaju veliki procvat. Za Sloveniju je vrlo važno da kao zaseban izvoznik bude deo priče na EXPO, jer će ovaj događaj sigurno olakšati put do novih poslovnih sporazuma, što je izuzetno važno za slovenačku ekonomiju i druge sfere u svetlu oporavka od pandemije.”

Slovenački paviljon, čija je ideja nastala u arhitektonskom studiju Magnet design, a delo je arhitekata Roberta Kluna i Sandija Pirša, ilustruje plutajuću zelenu oazu na vodenoj površini, kojom su autori želeli da istaknu slovenačku mudrost, inovativnost i energiju.