Slovenija: Ministar Tonin imao nekoliko sastanaka u Istanbulu

Slovenija: Ministar Tonin imao nekoliko sastanaka u Istanbulu

Slovenački ministar odbrane Matej Tonin prisustvovao je u utorak otvaranju Međunarodnog sajma odbrambene industrije IDEF u Istanbulu, gde se susreo sa kolegama iz Turske i sa Kosova. Prema saopštenju ministarstva, glavne teme o kojima se razgovaralo bile su situacija u Avganistanu i požari u Turskoj.

Tonin je izrazio saučešće svom turskom kolegi Hulusi Akaru zbog žrtava požara u Turskoj. Akar ga je takođe informisao o aktuelnim dešavanjima u Avganistanu, posebno o situaciji na širem području aerodroma u Kabulu.

Turska je uključena u očuvanje bezbednosti na aerodromu u Kabulu, koji je postao glavni prozor za evakuaciju stranih državljana i njihovih avganistanskih saradnika.

Tonin je pozdravio spremnost Turske da pomogne, što uključuje i pomoć ponuđenu onim Avganistancima koji su pomagali Oružanim snagama Slovenije i koji su naknadno zatražili zaštitu Slovenije.

Kako je Tonin objasnio za POP TV u utorak uveče, reč je o grupi od 14 ljudi sa kojima su u stalnom kontaktu. Jedna porodica je već u Kabulu, ali još nije na aerodromu, dok druge još uvek putuju ka glavnom gradu Avganistana.

Tonin i Akar su takođe razgovarali o bilateralnoj saradnji dve zemlje u oblasti odbrane, koja je trenutno skromna, prema Ministarstvu odbrane, ali bi oba ministra želela da se proširi.

U tom kontekstu, pozvali su na potpisivanje tehničkog sporazuma o saradnji između odbrambenih industrija dve zemlje, koji bi mogao biti potpisan kada Akar poseti Ljubljanu.

Na marginama sajma IDEF, na kome nije bila prisutna slovenačka odbrambena industrija, Tonin se sastao i sa kosovskim kolegom Armendom Mehajem. Razgovarali su o mogućnostima saradnje Oružanih snaga Slovenije i Kosovskih bezbednosnih snaga. Kosovski ministar je takođe naglasio želju da Kosovo približi NATO -u.