Slovenija: Ministarstvo razmatraa više pomoći sektoru turizma

Slovenija: Ministarstvo razmatraa više pomoći sektoru turizma

S obzirom da se predviđa da će turistička industrija duže biti zatvorena zbog koronavirusa nego većina ostalih sektora, slovenačka vlada razmatra produženje privremene hitne pomoći za turističke kompanije za nekoliko meseci ili čak do kraja godine, izjavio je u ponedeljak ministar ekonomije Zdravko Počivalšek .

“Turizam je prvi pao pod uticaj koronavirusne krize i, delimično zbog oslanjanja na strane goste, neće moći ponovo da pokrene svoje poslovanje”, rekao je Počivalšek.

Konkretno, državno finansiranje privremeno otpuštenih radnika, koje ističu krajem maja, moglo bi se produžiti za četiri meseca ili čak do kraja godine za turističku delatnost. Počivalšek je rekao da će to formalno predložiti vladi.

Takođe bi imalo smisla osnovati fond koji bi odobravao donacije i povoljne kredite za finansiranje tekućih operacija i investicija jer se industrija mora prilagoditi novim standardima.

Iako je trenutna epidemiološka situacija povoljna i predstavlja “optimističnu osnovu”, Počivalšek je napomenuo da se ove godine očekuje da se prihodi od turizma smanje između 25% i preko 70%, zavisno od tempa ublažavanja mera.

Slovenija takođe razgovara s Hrvatskom o ponovnom otvaranju granice za turizam. Počivalšek je rekao da će šefovi oba zavoda za javno zdravstvo ove nedelje razgovarati o protokolima za prelazak granice.

Ministar je, međutim, upozorio da će se turizam trajno promeniti jer se veći naglasak stavlja na zdravstvo. “Uveren sam da turistička privreda, i mi kao nadležno Ministarstvo, znamo u kom smeru bi trebalo da se preduzmemo mere, kako bismo ostali na visokom mestu u ovoj oblasti.”

Gregor Jamnik, šef slovenačkog udruženja hotela, rekao je da je likvidnost sada neophodna za hotelske operatere, jer će industriji trebati duže da se oporavi i pošto bi verovatno stalno prisustvo virusa zahtevalo “neviđenu promenu ponašanja u hotelima, barovima i restoranima”.