Slovenija: Mlađe koalicione stranke pozvane u alternativnu vladu

Slovenija: Mlađe koalicione stranke pozvane u alternativnu vladu

Tri mlađe koalicione stranke pozvane su da se pridruže razgovorima o formiranju Alternativne Vlade Slovenije nakon što su prvobitna četiri opoziciona člana Koalicije Ustavni luk postigla konsenzus o ključnim prioritetima.

„Pozvao sam ih da učestvuju u alternativi koja bi značajno poboljšala funkcionisanje države tokom epidemije i vratila narušeno poverenje posle nje“, navodi ekonomista Jože P. Damijan, koji se ponudio kao premijer takve alternativne vlade, u izjavi od četvrtka.

Rekao je da trenutni rad stranaka u Vladi ne vidi kao prepreku za “otvorene i iskrene razgovore o mogućnosti bolje alternative, gde bi se njihovi napori više razmatrali”.

U razgovorima o alternativnoj vladi pod zastavom Koalicije Ustavni luk, koje sponzoriše Damijan, nalaze se Lista Marjana Šareca (LMŠ), Socijaldemokrate (SD), Levica i Stranka Alenke Bratušek (SAB).

Damijan je rekao da se četvorka dogovorila o ključnim prioritetima koji se tiču zdravstva, solidarnosti, životne sredine i razvoja.

Koalicione Stranka modernog centra (SMC), Stranka penzionera (DeSUS) i Nova Slovenija (NSi) sada su pozvane da se pridruže razgovorima, prenosi STA.

SMC je rekla da će uskoro izneti svoj stav, ali i napomenula da su takvi razgovori “najmanje hitna akcija u situaciji u kojoj je zemlja u krizi zbog epidemije”.

NSi je takođe rekao da je fokus trenutno na rešavanju zdravstvenih i ekonomskih pitanja. Ali pošto je dijalog uvek bio važan deo aktivnosti za opšte dobro, oni nameravaju da se uključe u razgovore.

Lider poslaničke grupe DeSUS-a Franc Jurša rekao je za STA da će stranka razgovarati sa Damijanom, ali se rukovodstvo prvo mora dogovoriti da li će to učiniti pre kongresa 28. novembra ili nakon izbora novog rukovodstva stranke.

Damijan se proglasio kandidatom za premijera Alternativne Vlade, ali je rekao da je spreman da se povuče ako se pronađe drugi kandidat.