Slovenija: Moguć izlazak Stranke penzionera iz koalicije sa Janšinim SDS

Slovenija: Moguć izlazak Stranke penzionera iz koalicije sa Janšinim SDS

Izvršni odbor Desusa (Stranke slovenačkih penzionera) predlaže Savetu stranke da napusti koaliciju sa Janezom Janšom i da podrže predsednika stranke Karla Erjavca kao mandatara za moguću novu vladu, potvrdila je stranka. Ako članovi Saveta danas glasaju za izlazak iz koalicije, pitanje je kako će postupiti poslanici stranke i da li će poštovati odluku.

Poslanici Desusa, pored poslanika SMC, ključni su za uspeh glasanja o nepoverenju Vladi, najavljenog u opozicionim LMŠ, SD, Levici i SAB-u.

Međutim, čak i prema najnovijim informacijama, nije isključeno da se neki poslanici Desusa odluče za samostalni put u slučaju odluke Saveta stranke da napusti koaliciju sa SDS, strankom koju vodi Janez Janša. Naime, poslanici su istakli više puta da ne odobravaju neke poteze premijera u aktuelnoj vladi, koji uznemiruju javnost, ali da su zadovoljni ispunjavanjem koalicionog sporazuma i zahtevima Desusa. Četiri poslanika Desusa takođe su “stala na kočnicu” kada je Erjavec predložio napuštanje vlade samo dva dana nakon ponovnog izbora za predsednika stranke.

Kada je lider poslanika Desusa Franc Jurša stigao na sednicu organa stranke, rekao je samo da danas nije očekivao ništa novo. Ministar zdravlja Tomaž Gantar rekao je da ne zna da li će poslanici poštovati volju stranke, ali je predvideo da hoće.

Kako će odlučiti Savet stranke, znaće se u nekoliko narednih časova.

Prema rečima Julijane Bizjak Mlakar iz gorenjske pokrajinske organizacije, razloga za napuštanje koalicije ima dovoljno. „Međutim, videćemo koji će argumenti biti za napuštanje vlade, a koji protiv“, rekla je ona po dolasku na sastanak Saveta stranke. Prema njenom mišljenju, dovoljan razlog za izlazak iz koalicije je taj što vlada nije zaštitila najranjivije grupe u epidemiji, pa je Slovenija prema tome vodeća zemlja po mortalitetu pacijenata sa Covid-19.

Odeljenjem za zdravstvo rukovodi ministar iz Desusa, ali Bizjak Mlakarjeva ističe da Ministarstvom za rad, porodicu, socijalna pitanja i jednake mogućnosti rukovodi NSi. Prema njenim rečima, nisu obezbedili mere za sprečavanje ulaska novog koronavirusa u staračke domove. Međutim, istina je da zdravstveni sistem nije obezbedio da zaraženi virusom budu izmešteni iz staračkih domova na odgovarajuća mesta, primetila je ona.

U vezi sa Erjavčevim odnosom sa poslanicima, Bizjak Mlakar je rekla da je predsednik odgovoran za pronalaženje rešenja koja su bila bitna da Desus ostane na političkoj sceni.