Slovenija: Muškarac naoružan motornom testerom pokušao da uđe u zgradu parlamenta

Slovenija: Muškarac naoružan motornom testerom pokušao da uđe u zgradu parlamenta

Muškarac sa motornom testerom u utorak popodne pokušao je da uđe u zgradu Narodne skupštine Slovenije uzvikujući “Dosta mi je zaključavanja”, ali ga je obezbeđenje savladalo ispred glavnog ulaza.

Na snimcima sa društvenih mreža sa lica mesta vidi se kako je muškarca, koji je imao psa, savladao jedan pripadnik obezbeđenja, dok je drugi ugasio motornu testeru.

Niko nije povređen, a incident nije uticao na postupak u Narodnoj skupštini, koja je upravo tada raspravljala o smeni predsednika Igora Zorčiča.

Policija je saopštila da je o incidentu obaveštena oko 19 sati. Na lice mesta upućena je patrola koja je privela nasilnika.

Situacija sa koronavirusom u Sloveniji nije dobra i nema znakova radikalnog poboljšanja. Od ukupno 5.395 PCR testova izvedenih u ponedeljak, 1.080 se vratilo pozitivno sa stopom pozitivnosti od 20%, u poređenju sa 16.4% u nedelju. Dnevni broj umrlih iznosio je 15. Sedmodnevni prosek novih slučajeva porastao je za 14, na 957, saopšteno je iz Vlade. Broj pacijenata sa Covid-19 u bolnicama opao je na 515, od kojih je 105 na intenzivnoj nezi, što je pad u odnosu na prethodnu sedmicu.

Slovenija je sprovela preko 2.526.000 testova na COVID-19 od početka globalne pandemije prošle godine. U Sloveniji je zabeleženo preko 4.321 smrt zbog koronavirusa, dok je preko 214.000 ljudi zaraženo koronavirusom.

Vlada je nedavno odlučila da pooštri mere protiv koronavirusa strogim pravilima i kontrolom na granicama, zabranom kretanja između oblasti i mnogim drugim odredbama. Najrestriktivnija mera je zaključavanje koje će početi 1. aprila i završiti nakon jedanaest dana.

Komora zanatlija i malih preduzeća (OZS) izrazila je protest zbog ponovnog zatvaranja malih preduzeća tokom 1. i 11. aprila, što smatraju diskriminatornim s obzirom na to da će velike kompanije moći da rade bez prekida. „Ne možemo prihvatiti teoriju da je mogućnost zaraze u malim radionicama i salonima veća nego u velikim proizvodnim halama sa 500 ili 1.000 zaposlenih. Naši članovi nam kažu da žele da rade i da ne dobijaju pomoć“, rekao je predsednik OZS-a Branko Meh.