Slovenija: Na BSF-u se razgovaralo o saradnji na Jadranskom moru

Slovenija: Na BSF-u se razgovaralo o saradnji na Jadranskom moru

Na panelu o saradnji na Jadranskom moru u okviru Strateškog foruma na Bledu (BSF) razgovarano je o novim ekskluzivnim ekonomskim zonama (EEZ) i saradnji slovenačkih, hrvatskih i italijanskih luka.

Slovenački ministar spoljnih poslova Anže Logar rekao je da je ideja da Hrvatska proglasi EEZ u Jadranskom moru bila veoma važno i politički osetljivo pitanje od momenta kada je predstavljeno, što je dovelo do trilateralnih sastanaka sa predstavnicima Italije.

„Kada smo se o svemu dogovorili, zajedno smo istupili i potpisali deklaraciju i pokazali kako je moguća saradnja tri susedne zemlje, koje imaju nešto zajedničko, veoma dragoceno i važno“, dodao je on.

Logar veruje da se privrede zemalja i pomorske luke mogu takmičiti i sarađivati, a istovremeno pronaći način da zaštite morske ekosisteme od zagađenja, omogućavajući privredama rast i razvoj, kao i pomorske puteve za širenje.

Hrvatski ministar spoljnih poslova Gordan Grlić-Radman primetio je da je Jadransko more temelj kulture i tradicije za sve tri nacije te da je hrvatska ekskluzivna ekonomska zona zapravo korak prema zaštiti mora i baštine.

On je takođe napomenuo da je zaštita životne sredine važan segment Evropskog zelenog dogovora i da će se ove diskusije nastaviti u okviru Med-grupe EU, na koju se očekuje da će Slovenija i Hrvatska biti zvanično pozvane sredinom septembra.

Italijanski ministar spoljnih poslova Luigi di Maio nije mogao da učestvuje putem video konferencije kako je prvobitno bilo planirano.

Rasprava se takođe vodila oko saradnje luka Trst, Rijeka i Koper.

Zeno D’Agostino iz Uprave lučke mreže Istočnog Jadrana istakao je da je, s obzirom na to da se ulaganja u željeznice oko sve tri luke povećavaju kako bi se udovoljilo rastućem pretovaru kontejnera, potreban zeleni pristup. Luke takođe moraju da ulažu u znanje i tehnologiju.

“Prava infrastruktura je u našim glavama, ulažemo u znanje i tu mnogo sarađujemo”, rekao je D’Agostino, apelujući na postavljanje podmorskog kabla od Sueckog kanala do Jadranskog mora kako bi se napravile lučka tehnološka čvorišta.

Izvršni direktor Luke Koper Dimitrij Zadel rekao je da tri luke imaju na umu zelenu politiku i, iako ne mogu sarađivati u operativnom i strateškom smislu, mogli bi zajedno raditi na pitanjima zaštite okoline.

“Mi nismo neprijatelji kako bi neko hteo da dokaže, o svemu možemo da razgovaramo”, rekao je on, dodajući da je sa ove tačke gledišta u prošlosti mnogo učinjeno za Jadransko more, a sada postoji i trilateralni politički nivo.

 

Izvor: STA