Slovenija nastavlja postavljanje ograde na granici sa Hrvatskom

Slovenija nastavlja postavljanje ograde na granici sa Hrvatskom

Vlada Slovenije planira da do kraja godine na južnoj granici sa Hrvatskom postavi dodatnih 40 kilometara “anti-imigrantske” ograde.

Prema medijima u slovenačkoj prestonici, Ljubljana nije obelodanila lokacije duž granice sa Hrvatskom na kojima će biti postavljeni novi segmenti ograde. Prema slovenačkom Ministarstvu unutrašnjih poslova, policija će postaviti dodatnu ogradu na određenim tačkama duž svoje južne granice s Hrvatskom, u nastojanju da zaustavi priliv ilegalnih migranata u zemlju. Vest o kojoj Slovenija planira da proširi sadašnjih 196 kilometara ograde na granici s Hrvatskom, od kojih je 116 kilometara žilet-žica, a 80 kilometara ograda od ploča, nikako nije tajna, a dodatnih 40 kilometara panel-ograde biće opisano kao nadogradnja.

Slovenački premijer Janez Janša i ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs predstavili su plan slovenačkom Parlamentu kada je Janšina Vlada položila zakletvu nakon poslednjih izbora. Od tada, Hojs je otišao toliko daleko da je predložio da se slovenačka pogranična policija na granici sa Hrvatskom zameni vojnicima, primećujući da je ilegalna migracija takođe doprinela širenju koronavirusa. Predlog je privremeno blokirao slovenski Parlament. Međutim, prema slovenačkim medijima, Janšina Vlada nije odustala od te ideje i čak je predložila proglašavanje vanrednog stanja, što bi Vladi dalo ovlaštenje da ispuni svoje planove bez odobrenja parlamenta.

Slovenački mediji navode da je od početka 2020. godine u zemlju ušlo 1 800 ilegalnih migranata, ali da su skoro svi odmah vraćeni na hrvatsku stranu granice.