Slovenija: Neki regioni ublažavaju mere protiv koronavirusa

Slovenija: Neki regioni ublažavaju mere protiv koronavirusa

Barovi i restorani u Primorsko-Notranjskoj regiji oda danas mogu da pružaju usluge na otvorenom, pošto su unapređeni u žuti nivo čime su se pridružili Posavju i Jugoistočnoj Sloveniji. Prodavnice u Obalno-kraškoj regiji mogu se ponovo otvoriti pod uslovom da se osoblje testira jednom nedeljno, pošto se celi ovaj region pomerio na narandžasti nivo.

Vlada je ove odluke usvojila prošle nedelje kada su epidemiološke situacije u Primorsko-notranjskoj i Obalno-kraškoj regiji pokazale znakove poboljšanja, prenose slovenački mediji.

Usluge na otvorenom u tri „žuta“ regiona dozvoljene su između 6 i 19 sati. Moraju se poštovati mere prevencije, uključujući nošenje maski, nedeljno testiranje osoblja i održavanje razmaka između stolova. Izuzeci od obaveznog testiranja su oni koji su se oporavili od Covid-19 ili oni koji su vakcinisani.

Za stolom mogu sedeti najviše četiri osoe. Gost može ući u objekt samo da bi otišao u toalet.

Čitava zemlja je u međuvremenu čvrsto u narandžastom sloju. Primorski region je nadograđen na ovaj nivo mera, što znači da su ukinuta međuregionalna ograničenja putovanja.

Od danas, prodavnice i servisi ispod 400 kvadratnih metara, agencije za prodaju nekretnina, frizerski saloni, kozmetičari, saloni za kućne ljubimce i stručna obuka do deset osoba u regionu smeju da posluju sve dok osoblje ima negativan test.

Apoteke, benzinske pumpe, pošte, dostavne službe, servisi automobila i bicikala i građevinske usluge mogu ostati otvoreni bez obzira na testiranje osoblja.

Pored toga, skupovi do deset ljudi dozvoljeni su širom zemlje. Isto važi i za verske službe.

Uredba je na snazi do 26. marta. Vlada će razgovarati o potencijalnom produženju u sredu kada se očekuje da sprovede svoj nedeljni pregled epidemiološke situacije i ograničenja.