Slovenija: Nemamo iskustva sa bušotinama za ponovno ubrizgavanje, kaže ministar Podgoršek

Slovenija: Nemamo iskustva sa bušotinama za ponovno ubrizgavanje, kaže ministar Podgoršek

Ministar poljoprivrede, šumarstva i hrane u slovenačkoj Vladi Jože Podgoršek prisustvovao je predstavljanju primera dobre prakse u eksploataciji geotermalne energije sa bušotinom za ponovno ubrizgavanje, koja je uspešno postavljena u Lentiju u Mađarskoj. Reč je o korišćenju geotermalne energije na način koji smanjuje opterećenje životne sredine, što bi takođe bilo prikladno za Sloveniju, poljoprivredna gazdinstva ili kompanije koje se bave proizvodnjom i kojima je za rad potrebno grejanje.

Događaj je organizovao gradonačelnik opštine Lenti u Mađarskoj, a prisustvovali su mu i drugi predstavnici lokalnih zajednica, kompanija učesnica u projektu i, iz Slovenije, gradonačelnik opštine Lendava i direktor Ocean Orchids. Ministar je prvi put upoznat sa projektom, koji je završen ovog leta, a obuhvata 10 potrošača toplotne energije, koje će početi da koriste u narednom hladnijem periodu. Zatim je usledio obilazak bušotina i paralelne infrastrukture na terenu.

Nakon posete, ministar je rekao da Slovenija želi još efikasniju upotrebu energije u delu u kojem je to moguće. “Stoga smo, povodom posete sajmu u Budimpešti, Mađarska, svratili i u Lenti da se upoznamo sa projektom koji bi mogao biti pogodan i za Sloveniju”, rekao je Podgoršek.

Kako je saopšteno iz Vlade, ministar je rekao da Slovenija ima iskustva u iskorištavanju geotermalne vode i njenoj eksploataciji. “Međutim, nemamo iskustva sa vraćanjem vode u izvorište ili sa takozvanim bušotinama za ponovno ubrizgavanje. Stoga je upoznavanje sa projektom u Lentiju odlična prilika da se upoznamo sa primerom dobre prakse koji bi se mogao preneti u Sloveniju.” Ministar je podsetio da ministarstva nadležna za poljoprivredu i životnu sredinu imaju priliku da podrže takve projekte, jer je upravo objavljen tender za sufinansiranje bušotina za ponovno ubrizgavanje.

Geotermalna energija je ekološki prihvatljiv izvor energije, nezavisan od vremenskih uslova i pogodan je za grejanje prostora. Poznato je da je geotermalna energija nedovoljno iskorišćen izvor energije. U Sloveniji neka poljoprivredna gazdinstva ili kompanije koriste geotermalnu energiju za zagrijavanje svojih proizvodnih pogona. U ovom procesu, oni crpe vodu iz geotermalnih izvora i vraćaju je na površinu nakon upotrebe, što predstavlja opterećenje za životnu sredinu. U cilju rasterećenja životne sredine, objavljen je javni konkurs za sufinansiranje bušotina za ponovno ubrizgavanje, koji bi omogućio korišćenje geotermalne vode u zatvorenom sistemu. U slučaju ponovnog ubrizgavanja, cilj je takođe ponovo ubrizgati svu vodu koju bi korisnici upotrebili.