Slovenija: Nizak nivo poverenja u Janšu i Erjavca

Slovenija: Nizak nivo poverenja u Janšu i Erjavca

Poslednje ankete u Sloveniji pokazuju da, pored vrlo slabe podrške vladi Janeza Janše, javnost jako malo veruje i u lidera Penzionerske stranke (DeSUS) Karla Erjavca, nakon njegovog velikog političkog povratka. Interesantno je da je porastao broj onih koji su se izjasnili kao neodlučni.

Najveća stranka vladajuće koalicije, SDS Janeza Janše, ima najveću podršku. Kada bi izbori bili održani danas, 17,3% anketiranih glasača dalo bi ovoj stranci poverenje. Drugi su Socijaldemokrati (10,2%), treća je Levica sa 8,3%. Lista Marjana Šarca skliznula je na četvrto mesto (7,3%) ispred Nove Slovenije (5,6%).

Donji deo skale počinje sa strankom Alenke Bratušek (2,3%), a slede samo mrvice podrške Piratima (1,8%), Desusu (1,7%), SLS-u (1,5%) i SNS-u (1,3) %).

Ubedljivo najveći skok je u decembru zabeležen je u kategoriji onih koji ne mogu da se odluče. Gotovo svaki četvrti ispitanik (23,0%) ne zna za koju stranku bi glasao. To je deset procentnih poena više nego mesec dana ranije. Svaki deseti (10,3%) ne bi izabrao nijednog od postojećih stranaka, ostali nisu želeli da odgovore (3,9%).

Među političarima, prvo mesto je rezervisano za predsednika Boruta Pahora. Poslanica stranke Nova Slovenija (NSi) u Evropskom Parlamentu Ljudmila Novak zauzela je drugo mesto. Na trećem je njen partijski kolega i ministar za infrastrukturu Jernej Vrtovec.

Četvrti je sada bivši ministar zdravlja Tomaž Gantar iz DeSUS-a, peti predsednik Narodne skupštine Igor Zorčič iz SMC-a, koji će biti presudan ili za opstanak sadašnje ili za formiranje nove vlade, a šesti je predsednik NSi i ministar odbrane Matej Tonin.

Međutim, mediji naklonjeni Janzu Janši su objavili da “velika većina ne odobrava poteze Karla Erjavca i njegov predlog da se glasa o poverenju Vladi”.

„Istraživanje javnog mnjenja koje je za Nova24TV sprovela agencija Parsifal u danima od 21. decembra do 23. decembra pokazalo je da više od polovine ispitanika (56,2%) smatra da je neprimereno podnositi zahtev za konstruktivno izglasavanje nepoverenja vladi tokom epidemije Covid-19. Pored toga, anketa je takođe pokazala da velika većina (73,2%) ne vidi predsednika DeSUS-a Karla Erjavca u ulozi premijera,” kaže portal demokracija.eu./ibna