Slovenija: Novi let povezao Ljubljanu i Madrid

Slovenija: Novi let povezao Ljubljanu i Madrid

Ljubljana je od ponedeljka povezana sa španskim glavnim gradom, Madridom, preko novouspostavljene avionske veze koju vodi španski avioprevoznik Iberia. Leteće se dva puta nedeljno, ponedeljkom i petkom, do kraja avgusta. Operater aerodroma Fraport Slovenija želi da ova ruta postane stalna što je moguće pre ida se na njoj leti tokom cele godine.

Prvi avion Iberia dočekan je u ponedeljak na Aerodromu Ljubljana kratkom ceremonijom presecanja vrpce u znak uspostavljanja veze. Povratne karte za Madrid počinju od 115 EUR.

Prema rečima Janeza Krašnje, šefa aerodromske službe Fraport Slovenija, iberijski Airbus A320 doveo je u Ljubljanu nešto više od 140 putnika, dok je oko 70 putnika odletelo nazad u Madrid.

Iako će Iberia leteti na ovoj liniji samo u avgustu, operator aerodroma u Ljubljani očekuje da će, po uzoru na druge slične prevoznike, poput British Airvais-a, dobri rezultati u prvoj sezoni dovesti do više letova u narednim godinama.

Krašnja računa da će Iberia povećati broj i učestalost letova i produžiti sezonu na predstojeće leto. “Naša ambicija je da rutu što pre učinimo operativnom tokom cele godine”, naglasio je on.

Prema izveštaju agencije STA, špansko tržište je od posebnog značaja kako u ekonomskom tako i u turističkom smislu, a Fraport Slovenija smatra posebno važnim to što će putnici sada imati mogućnost kombinovanja brojnih letova povezivanjem preko Madrida.

Madrid je jedno od najvećih evropskih vazdušnih čvorišta. To će omogućiti slovenačkim putnicima da lete po celom svetu koristeći Iberijinu mrežu ruta, posebno do Latinske Amerike.

Victor Moneo, direktor razvoja i prodaje Iberije za Latinsku Ameriku, istakao je da je pokretanje nove rute uvijek bilo uzbudljivo, ali u trenutnoj situaciji u kojoj se svijet suočava s koronavirusom, to je zaista bio razlog za slavlje.

“Niko nije predvideo tako mračan scenario pandemije”, rekao je on, ali i ukazao na svetlu stranu. Poslednjih meseci Iberia je pokazala da se može prilagoditi okruženju koje se brzo menja i odlikuje je fleksibilnost i okretnost.

Slovenačka turistička zajednica (STO) takođe je sa zadovoljstvom dočekala novi let ka Aerodromu Ljubljana. Prema rečima šefa kancelarije STO Italija, Aljoše Ote, nove rute su one koje mogu doneti novi zamah slovenačkom turizmu.