Slovenija: Novi problemi na polju ljudskih prava

Slovenija: Novi problemi na polju ljudskih prava

Slovenačka vlada i njen premijer Janez Janša već su pod oštrim kritikama u institucijama EU zbog navodnih kršenja osnovnih ljudskih prava kao prava na slobodno izražavanje, okupljanje i posebno slobode medija, a novi problemi su na pomolu.

Kako izveštavaju slovenački mediji, Evropski sud za ljudska prava (ECHR) prihvatio je prijavu protiv Slovenije zbog navodne povrede prava na pravično saslušanje. Slučaj se tiče propusta sudije Ustavnog suda Roka Čeferina da se izuzme iz slučaja, saznaje STA iz Državnog pravobranilaštva.

Državno pravobranilaštvo saopštilo je da je prijavu “Kodrič protiv Slovenije” primilo od EHCR-a pre dve sedmice, ali nije moglo otkriti nikakve druge detalje.

Međutim, STA je iz nezvaničnih izvora uspela da sazna da je ECHR predložio da Slovenija postigne nagodbu o šteti sa podnosiocem tužbe.

Slučaj je povezan sa odbijanjem slovenačke advokatske komore da udovolji zahtevu Petra Kodriča za licencu za advokata 2014. godine.

Kodrič se obratio Upravnom sudu i Vrhovnom sudu, ali oba su odbacila njegovu žalbu. Na kraju se žalio Ustavnom sudu, koji je odbio njegovu predstavku u novembru 2019. godine.

Međutim, krajem prošle godine Čeferin je obavestio kolege iz Ustavnog suda da se nenamerno nije isključio iz slučaja Kodrič.

Trebalo je da da povuče iz slučaja jer je bio član upravnog odbora koji je odlučivao o Kkordičevoj prijavi 2014. godine.

U isto vreme kada je Kodrič izneo stvar ECHR-u, Ustavni sud je prošlog meseca saopštio da će sada ponovo obraditi njegovu predstavku, ovaj put bez učešća Čeferina.

Ustavni sud je takođe rekao da je u međuvremenu revidirao svoje postupke unutrašnjeg nadzora kako bi sprečio greške povezane sa sudskim izuzećem.