Slovenija: Novi skup podsticajnih mera za ekonomiju usvojen u Skupštini

Slovenija: Novi skup podsticajnih mera za ekonomiju usvojen u Skupštini

Narodna skupština Slovenije usvojila je u utorak kasno najnoviji paket ekonomskih podsticaja. Mere za pomoć poslovanju i podrška dohotku za domaćinstva procenjuju se na do 600 miliona evra. Vlada je predložila i ovaj paket koji je usvojen sa 50: 7 u korist mera.

„Mere bi trebalo da pomognu kompanijama u borbi protiv epidemije, očuvanju radnih mesta i osiguranju opstanka industrija koje ne mogu da rade tokom epidemije“, rekao je ministar finansija Andrej Šircelj.

Zakon predviđa niz direktnih transfera domaćinstvima, uključujući jednokratne dodatke za penzionere u rasponu od 130 do 300 EUR. Među odredbama su i stimulativne isplate od 200 evra za zaposlene koji zarađuju manje od 50% minimalne zarade i 150 evra za studente. Poljoprivrednici stariji od 65 godina sa prihodom manjim od 591 evra dobiće 150 evra. Verski radnici dobiće osnovni prihod od 700 evra, plus njihove doprinose za socijalno osiguranje pokriva država.

Povećaće se nekoliko drugih socijalnih transfera a sva deca rođena ove godine i do godinu dana nakon formalnog završetka epidemije dobiće 500 EUR. Satnica za radnike u bolnicama i staračkim domovima povećaće se za najmanje 30% do kraja 2021, i do 65% za one koji rade najviše rizične poslove.

Za kompanije će specijalni zajmovi biti dostupni kod državne SID banke, dok će preduzeća koja su pretrpela pad prihoda veći od 70% moći aplicirati za pomoć od 2.000 EUR po zaposlenom u fiksnim troškovima, dvostruko više od trenutnog iznosa.

Takođe postoje posebne odredbe koje pomažu transportnim kompanijama, plaćanje brzih testova na koronavirus za kompanije i ukidanje PDV-a na medicinsku opremu potrebnu za borbu protiv epidemije.

Šema subvencionisanog skraćenog radnog vremena produžena je do juna 2021. godine.