Slovenija: NVO pozivaju EU da napusti ECT

Slovenija: NVO pozivaju EU da napusti ECT

Grupa slovenačkih nevladinih organizacija za zaštitu životne sredine pozvala je ministra infrastrukture Jerneja Vrtovca kao predstavnika slovenačkog predsedavanja EU da predloži političku raspravu o izlasku EU iz Ugovora o energetskoj povelji (ECT) na neformalnom sastanku ministara zaduženih za energetiku u septembru.

Poziv slovenačkih nevladinih organizacija usledio je nakon što je više od 400 evropskih organizacija civilnog društva pozvalo lidere EU da se pridržavaju svojih obećanja o klimatskim promenama, daju prioritet klimatskim politikama i napuste ECT, navodi se u izveštaju agenicje STA.

“Ugovor o energetskoj povelji predstavlja prepreku u prelasku na čistu energiju, zbog čega je krajnje vreme da ga napustimo”, rekla je nevladina organizacija Umanotera u saopštenju za javnost u ponedjeljak.

U novembru su lideri EU pozvani da napuste ECT najkasnije do međunarodne konferencije o klimi COP26.

„Ako želimo sprečiti najgore posledice klimatske krize, moramo ograničiti povećanje temperature na 1,5 stepeni Celzijusa. Međutim, zemlje… koje su počele da napuštaju fosilna goriva ostaju zatočenici fosilne industrije.”

Prema Umanoteri, razlog je ECT, koji omogućava energetskim korporacijama da tuže zemlje za astronomske iznose zbog njihovih klimatskih politika.

Primećeno je da bi Slovenija uskoro mogla završiti na sudu u slučaju Ascent Resources, britanske kompanije koja je najavila tužbu u iznosu od 120 miliona evra zbog odluke Slovenije da naloži dodatne studije zemljišta na severoistoku zemlje.

Mreža Plan B za Sloveniju tako je uputila inicijativu ministru Vrtovcu u kojoj poziva Sloveniju i druge zemlje članice EU da napuste mehanizam ECT.

„Samo politika može preseći ovaj Gordijev čvor i odlučiti hoće li zaštititi naše životno okruženje ili dobit energetskih divova“, rekla je Lidija Živčič iz udruženja Focus.

“Iako se to može učiniti neverovatnim, pitanje koliko ćemo dugo biti taoci fosilne industrije trenutno najviše zavisi od Slovenije kao zemlje predsedavajuće Saveta EU”, dodao je Andrej Gnezda iz Umanotere.