Slovenija: Obilne kiše poplavile Ljubljanu

Slovenija: Obilne kiše poplavile Ljubljanu

Nakon mirnog septembra, koji je u sredu popodne bio obeležen suncem i veoma visokim temperaturama, vreme u Sloveniji je sinoć pokazalo svoju manje prijatnu stranu. U kasnim popodnevnim časovima, severoistočnu Sloveniju pogodile su lokalne oluje sa obilnim kišama i bujicama, tokom kojih je u kratkom vremenu palo više od 50 litara kiše po kvadratnom metru, a štaviše, neugodni vremenski događaji su se uveče preselili iznad centralne Slovenije, čak i nad glavnim gradom Ljubljanom gde tako veliki pljusak nije viđen u 160-godišnjoj istoriji meteoroloških merenja, piše 24ur.com.

Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine Republike Slovenije (Arso), na meteorološkoj stanici iza Bežigrada između 21 i 22 sata palo je 96 litara kiše, a ukupno 122 litre kiše po kvadratnom metru, što premašuje record u poslednjih 250 godina. Pre toga, najgori pljusak u glavnom gradu Slovenije izmeren je 11. avgusta 1951. godine, kada je u jednom satu palo 62 litre kiše po kvadratnom metru, a maksimalne petočasovne padavine zabeležene su 22. oktobra 2014. godine, i to 113 litara po kvadratnom metru.

Uprava za zaštitu i spašavanje Republike Slovenije javlja da je ljubljanski regionalni centar primio više od 2.700 poziva građana između 20 sati i ponoći. Poplavilo je više od 500 zgrada, kao i puteve, parkirališta i podvožnjake, a nekoliko privatnih vozila se zaglavilo u dubokoj vodi. Ljubljanski vatrogasci saopštili su da su intervenisali u 364 prijavljena događaja do 6 sati ujutru.

Kako objašnjava prognostičar 24ur.com Rok Nosan, kombinacija nestabilne atmosfere i slabog vetra, koji je duvao u donjim slojevima atmosfere (do visine od oko 2000 metara) sa severoistoka a na višem nivou sa zapada, dovela je do do formiranja ovako jakih oluja. Naime, oslabljeni hladni front juče se u kasnim popodnevnim i večernjim satima kretao preko Slovenije, a na vreme je takođe blago uticao ciklon male nadmorske visine, koji se kretao severoistočno širom Centralne Evrope. Kao rezultat toga, smicanje vetra iznad Slovenije se povećalo, o čemu govorimo kada vetar menja smer i brzinu sa nadmorskom visinom. Zbog slabih visinskih vetrova, na sreću, oluje nisu zahvatile veće površine, a front je takođe oslabio pri pomeranju prema jugu zemlje, tako da je na mnogim mestima u Primorskoj, Dolenjskoj i Beloj Krajini bilo samo malo kiše.

Nova promena vremena, prema njegovim prognozama, može se očekivati u nedelju, kada će nad region stići periferija veoma dubokog i širokog ciklona sa centrom u blizini Britanskih ostrva. Kao rezultat, jugozapadni vetar će pojačati, donoseći veoma topao vazduh zasićen vlagom iznad Sredozemnog mora. U brdovitom svetu zapadne Slovenije u nedelju ujutru povremeno će padati kiša, a nekoliko kapi kiše moći će popodne da stigne i do centralne Slovenije. Ovo će biti samo uvod u vrlo nestabilno vrijeme početkom sledeće sedmice kada građani ponovo mogu očekivati oluje sa dužim pljuskovima.

 

Izvor: 24ur.com