Slovenija: Očekuje se da će domaći turisti spasiti sezonu

Slovenija: Očekuje se da će domaći turisti spasiti sezonu

Slovenačke turističke agencije očekuju da domaći turisti, koji će trošiti ostatak turističkih vaučera, dominirati ovogodišnjom turističkom sezonom i napraviti veliki deo turističkih noćenja.

“Ove godine očekujemo da će turistički vaučeri ponovo biti veliki uspeh nakon što su nam spasili sezonu u Bohinju prošle godine”, rekao je autor istraživanja o putnim trendovima Slovenaca 2021. godine, Anže Čokl, šef dva hotela iz oblasti oko alpskog jezera Bohinj, u severozapadnoj Sloveniji.

Međutim, broj stranih turista u velikoj meri će zavisiti od stope vakcinacije, koja će biti ključna za ublažavanje ograničenja, ponovno otvaranje granica i skok broja putovanja avionom.

Domaći i strani eksperti očekuju da će se turizam prvo oporaviti na lokalnom nivou gde se do destinacija može stići automobilom.

Očekuje se da će turisti rezervisati kraće letovanje i na destinacijama koje sui m bliže kući, dok će očekivati da će dobiti više za svoj novac, pokazuje istraživanje.

Međutim, ljudi će se vratiti starim putnim navikama u veoma kratkom periodu.

Visoki higijenski standardi su postignu t ii napravljeni da budu zadržani a igraće značajnu ulogu u izboru smeštaja, takođe bi trebalo da dođe do porasta butik smeštaja i interesovanja za manje posećene destinacije.

“Kako su svi hoteli bili zatvoreni tokom epidemije, bilo je malo više vremena za obrazovanje i pripreme za sledeću sezonu, pa me je zanimalo šta slovenački stručnjaci očekuju od ovogodišnje letnje sezone”, objasnio je Čikl motivaciju iza istraživanje. On je razgovarao sa direktorima hotela, turoperatorima, istraživačima i drugim ekspertima.

On je rekao da se struktura turista u Bohinju potpuno promenila prošle godine, sa brojem slovenačkih turista od 8 odsto u pred-koronavirusnom periodu 2019. godine, na 90 odsto prošle godine.

“Slovenci su dobri gosti, ali imaju drugačije navike i način putovanja od turista iz inostranstva,” tvrdi Čokl.

Iskustvo u hotelu Bohinj Eko pokazuje da vole da provode mnogo više vremena napolju, dok u Bohinju borave manje dana nego stranci.

Iako nije zabrinut za letnju sezonu, problem je organizacija velikih događaja, kao izvor prihoda u jesen i proleće, koja je teško pogođena pandemijom.

“Kada je reč o oporavku u poslovnim događajima, mi nažalost govorimo o godinama, a ne mesecima”, rekao je Čokl.