Slovenija: Od danas smanjenje restrikcija

Slovenija: Od danas smanjenje restrikcija

Slovenačka vlada je prepravila strategiju izlaska iz pandemoije koronavirusa tako da donekle ublaži ograničenja koja se primenjuju na svaku od pet faza, koje su različito obojene. Crvena bi počela u ponedeljak ukidanjem noćnog policijskog časa, otvaranjem škola i vrtića kao pre 1. aprila, ali istovremeno ne dozvoljavajući javno okupljanje.

Maske za lice na otvorenom biće obavezne samo ako se socijalno distanciranje ne može održati. Za mlađe sportiste biće dozvoljena nacionalna sportska takmičenja, biće dozvoljena i beskontaktna rekreacija na otvorenom do 10 ljudi, a skijališta će ponovo biti otvorena.

Muzeji, biblioteke i galerije takođe će se ponovo otvoriti, a biće dozvoljeni i individualni časovi u muzičkim školama i časovi baleta. Ponovo će se otvoriti još neke prodavnice i usluge poput frizera i autoservisa.

Nastava u srednjim školama će se održavati po modelu C, što znači da učenici u prve tri godine dolaze u školu svake druge nedelje, dok će učenici završnih razreda ići redovno na nastavu.

Ove mere znače opuštanje, jer je ovaj model prethodno pokrenut kao deo povoljnije narandžaste faze. Mateja Logar, šef savetodavnog tima Covid-19, rekla je da je ovo trebalo da zadrži decu u školi.

Dok se strogo zaključavanje koje je trajalo od 1. do 11. aprila opušta, zemlja je ušla u treći talas epidemije, čiji je obim teško u potpunosti predvideti, rekao je nedavno ministar zdravlja Janez Poklukar.

Vlada će tako formalno produžiti stanje epidemije za još 30 dana, rekao je on.

„Trenutno smo na prelazu iz narandžaste u crvenu fazu, koju bi trebalo da dostignemo sledeće nedelje. Treći talas još nije kulminirao. U narednim nedeljama prilagođavaćemo odluke prema situaciji po regionima“, rekao je Poklukar, koji je rekao da je aprilsko zaključavanje pomoglo u sprečavanju “crnog” nivoa.