Slovenija od Mađarske dobila 300 000 doza vakcine AstraZeneca

Slovenija od Mađarske dobila 300 000 doza vakcine AstraZeneca

Slovenija je preuzela 300.000 doza vakcine AstraZeneca protiv Covid-19 kao donaciju Mađarske za što je slovenački premijer Janez Janša rekao da će omogućiti Sloveniji da zaustavi epidemiju i uživa u opuštenom letu.

Janša je izrazio zadovoljstvo zbog gostovanja mađarskog ministra spoljnih poslova u Sloveniji. “Danas je dvostruki poseban dan za Sloveniju. Pre tačno trideset godina, prva generacija slovenačke vojske položila je zakletvu, pa nosim i spomen-znak tog važnog dana. Tada je još uvek bilo sve otvoreno pred nama, proglašenje nezavisne države, očekivanje agresije a, pre svega, bili smo sami“, rekao je premijer dodajući da Slovenija danas više nije sama i okružena je sa četiri prijateljske države. “Nismo bili sami u iskušenju koje predstavlja pandemija. Današnji gest Mađarske da nam posudi 300.000 doza Astre Zenece to dokazuje na najbolji mogući praktičan način”, rekao je on.

Takođe je istakao da je Mađarska bila među onim zemljama koje su bile znatno bolje pripremljene za epidemiju od evropskog proseka. “Zbog toga nam je Mađarska pomogla na početku prvog talasa prošlog proleća. Tada smo imali prazna skladišta zaštitne opreme i još jednom vam zahvaljujemo na pomoći u vidu opreme koju ste donirali slovenačkim bolnicama”, rekao je Premijer. Prema njegovim rečima, Mađarska je takođe daleko iznad proseka u vakcinisanju stanovništva, te je među najboljima u Evropi i svetu, na čemu je Janša iskreno čestitao.

„Kao premijer zemlje koja će u julu preuzeti vođstvo Saveta EU, posebno vam zahvaljujem na pomoći u vakcinama za druge zemlje u našem regionu kojima pomažete“, rekao je premijer. Naglasio je da će dodatnim dozama vakcine koju je Mađarska donirala Sloveniji zemlja zaustaviti epidemiju do leta. „Na osnovu ovoga možemo da računamo na opušteno leto“, rekao je premijer.

„Ubrzo će Slovenija, kao i većina drugih evropskih zemalja, izdati evropski sertifikat za besplatan prelazak granice, koji će omogućiti vakcinisanim, ranije bolesnim i testiranim ljudima da se slobodno kreću po EU“, rekao je premijer, koji je takođe rekao građanima Slovenije da „moramo, međutim, da budemo budni u narednim nedeljama, jer je broj inficiranih znatno iznad evropskog proseka i mere koje postoje mogu sprečiti ozbiljne posledice sve dok se ne izvrši dovoljna vakcinacija“.

Na kraju izjave, još jednom se zahvalio na poseti mađarskog ministra spoljnih poslova i na prelepom poklonu Sloveniji. „Živelo lepo i dobrosusedsko prijateljstvo Slovenije i Mađarske“, zaključio je premijer Janez Janša.