Slovenija: Odobrena sredstva EU za deonicu Divače – Koper

Slovenija: Odobrena sredstva EU za deonicu Divače – Koper

Komisija EU dala je zeleno svetlo za investiciju u Sloveniji vrednu 80 miliona evra iz kohezionog fonda za sufinansiranje nove železničke deonice od Divače do Kopra, saopštila je u utorak EK. Sredstva će biti utrošena za izgradnju tunela i dva vijadukta na pruzi, koji će poboljšati interkonekciju železnice.

Projekat ne bi samo ojačao železničke veze u Sloveniji, već bi podržao i unutrašnje tržište jačanjem ekonomske i socijalne kohezije, rekla je evropska komesarka za koheziju i reforme Elisa Ferreira, citira se u saopštenju za štampu.

„Nova sekcija je vitalna za upravljanje rastućom potražnjom duž pruge i za povezivanje ključnog koridora u osnovnoj mreži i pomorskim rutama“, rečeno je iz Brisela.

Ferreira je istakla da je investicija EU neophodna za jačanje železničkih veza između Centralne Evrope i lučkog operatora Luke Koper, s tim što je potonji važno čvorište teretnog i putničkog saobraćaja.

Prelaskom sa puteva na železnice, projekat će osim toga pomoći smanjenju emisija i poboljšanju kvaliteta vazduha u skladu sa ciljevima Zelenog ugovora, koji se takođe sprovode kohezionom politikom, rečeno je u Komisiji.

Cena celokupnog projekta Divača-Koper, najvećeg javno finansiranog građevinskog projekta koji je trenutno u toku u Sloveniji, procenjuje se na 1,194 milijarde EUR.

Investicija će se finansirati iz različitih izvora, pri čemu se očekuje da Slovenija uloži najveći udeo. Iznos državnog finansiranja zavisiće od potencijalne saradnje sa drugom državom EU duž koridora.

Osim toga, projekat će se finansirati iz grantova EU, zajmova međunarodnih finansijskih institucija, komercijalnih banaka i SID banke, državne banke za izvoz i razvoj.

Nacionalna komisija za tender nedavno je skratila listu odgovarajućih ponuđača za glavne građevinske radove na deonici železnice. Iako će od nekih ponuđača navodno tražiti da dopune svoje ponude, po jedan ponuđač iz Slovenije, Turske, Kine i Austrije ostaju u igri.