Slovenija: OECD objavio novu ekonomsku prognozu

Slovenija: OECD objavio novu ekonomsku prognozu

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) blago je poboljšala svoju prognozu slovenačkog BDP-a 2020. godine, predviđajući da će on ove godine pasti za 7,5%, a takođe i sniziti očekivani oporavak u 2020. godini na 3,4%.

U prvoj polovini juna, OECD smatra da se može očekivati da će se slovenačka ekonomija ove godine smanjiti za 7,8%, a zatim porasti za 4,5% 2021. godine.

U najnovijem izveštaju objavljenom u utorak, kaže se da će efekti pandemije Covid-19 nastaviti da remete ekonomsku aktivnost najmanje do sredine 2021. godine.

„Od tada do kraja projekcionog horizonta 2022. godine, investicije i izvoz biće glavni motori rasta zahvaljujući većoj potražnji u zemljama trgovinskim partnerima zbog poboljšanja epidemiološke situacije“, dodaje se u izveštaju.

OECD primećuje da je ekonomska aktivnost u Sloveniji porasla u trećem kvartalu 2020. godine, nakon završetka blokade sredinom maja. Međutim, nova ograničenja uvedena na jesen utiču na ekonomsku aktivnost, posebno u uslužnim sektorima.

“Aktivnost će se verovatno usporiti kako se virus širi. Predviđa se da će potražnja odskočiti 2021. pre nego što se povuče na stabilniji put”, kaže se u izveštaju, i dodaje da će državna potrošnja i potrošnja domaćinstava održavati oporavak do kraja 2021. godine.

Očekuje se da će izvozno orijentisani sektori imati koristi od jače potražnje EU od 2021. godine, ali izgledi su krajnje neizvesni, jer bi dalje značajno pogoršanje zdravstvene situacije moglo dovesti do produženih ograničenja koja bi zaustavila ekonomski oporavak.

OECD takođe primećuje da se nezaposlenost povećava, pozivajući na pojačane aktivne politike tržišta rada usmerene na određene grupe, kao što su dugoročno i starije nezaposlene osobe.

„Vladina podrška domaćinstvima i preduzećima koja su najviše pogođena krizom, posebno u sektorima turizma i zabave, treba da se nastavi.“

Organizacija sa sedištem u Parizu takođe je prvi put objavila prognozu za 2022. godinu, rekavši da očekuje poboljšanje od 3,5% u odnosu na 2021. godinu.