Slovenija: Ogroman gubitak prihoda u fitnes industriji

Slovenija: Ogroman gubitak prihoda u fitnes industriji

Slovenačka trgovinska i industrijska komora (GZS) upozorila je u nedelju u saopštenju za štampu da je fitnes industrija ozbiljno pogođena ograničenjima zbog koronavirusa, s prošlogodišnjim gubitkom prihoda procenjenim na 75%.

Podružnica GZS za fitness i rekreaciju takođe je upozorila na pad fizičke spremnosti.

Fitnes centri su mogli ponovo da se otvore pre skoro dve nedelje. Izuzetno je važno da se što je moguće većem broju ljudi obezbedi pristup vođenim rekreativnim fitnes aktivnostima, navodi se u saopštenju za javnost.

“Država je učinila vrlo malo da pomogne sektoru”, rekao je odsek GZS, dodajući da je potcenjena uloga industrije. Uprkos uveravanjima vlasti da će pomoć namenjena posebno za taj sektor biti deo zakonodavnih podsticajnih paketa, do sada nije učinjeno ništa, dodaje se u saopštenju za štampu.

U 2019. godini sektor je obezbedio rekreativne aktivnosti za oko 100 000 korisnika.

“Ključno je da takve organizovane sportske aktivnosti više neće biti ograničene u budućnosti. Naravno, pod uslovom da se poštuju svi preventivni protokoli”, rekao je GZS, upozoravajući da će pad fizičke spremnosti zabeležen 2020. godine dugoročno štetno uticati na psihofizičko stanje dece i odraslih.

Rezultati studije o fizičkoj spremnosti dece koju je prošle godine objavio ljubljanski Fakultet za sport ukazuju na najveći pad fizičke efikasnosti među mladima od početka takvog istraživanja i na najoštriji porast broja dece sa prekomernom težinom od 1987. godine.

Filijala GZS očekuje alarmantan pad fizičke spremnosti i među odraslima, upozoravajući da takva kriza znači dugoročno opterećenje zdravstva i smanjenu produktivnost, što dodatno slabi budžet.