Slovenija: Opozicija i vladajuća koalicija u ratu oko referenduma

Slovenija: Opozicija i vladajuća koalicija u ratu oko referenduma

Slovenačka opoziciona levica i socijaldemokrate (SD) podnele su Narodnoj skupštini više od 28.000 potpisa podrške referendumu protiv dodatnih ulaganja od 780 miliona evra u odbranu planiranih za 2021-2026. Ovaj broj potpisa je više od deset puta veći od broja koji je zakonom potreban za pokretanje referendumskog postupka. Sada će opozicija pokušati prikupiti 40.000 verifikovanih potpisa za raspisivanje referenduma.

Međutim, Vlada je već predložila da Narodna skupština donese uredbu kojom se referendum o ovom aktu proglašava neprihvatljivim, jer pravno mišljenje koje je naručilo Ministarstvo odbrane pokazuje da to ne bi bilo u skladu sa ustavom.

Predlog zakona ispunjava sva tri kriterijuma koji ne dozvoljavaju izlaganje na referendum prema slovenačkom zakonu: formalno je zakon; sadrži mere hitne za obezbeđivanje određenih ustavnih vrednosti; a ove vrednosti su odbrana, bezbednost Slovenije i uklanjanje posledica prirodnih katastrofa, kaže se u pravnom mišljenju, koje su za Institut za ustavno pravo napisali Matej Avbelj i Igor Kaučič.

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas na Tviteru da referendumi o odbrambenim aktima nisu prihvatljivi po Ustavu. Ministar odbrane Matej Tonin dodao je da je rezolucija o razvoju vojske do 2025. godine potekla 2010. godine, kada je vlada na čelu sa SD. Spisak planiranih kupovina je iz vremena dok je Andreja Katič bila ministar odbrane, rekao je Tonin.

Ako Narodna skupština prihvati ovaj stav, levica je rekla da će se obratiti Ustavnom sudu. Odluka o tome biće doneta na vanrednoj sednici.

Koordinator i poslanik Levice, Luka Mesec, rekao je novinarima prilikom dostavljanja potpisa da je ovo poruka vladi da je nedopustivo trošiti novac na oružje usred zdravstvene, socijalne i ekonomske krize.

Levica i SD protive se vladinom aktu donesenom pre nedelju dana, kojim se u narednih šest godina izdvaja 780 miliona evra za odbranu, tvrdeći da bi vlada umesto toga trebalo da ulaže u zdravstvo i mere za ublažavanje socijalne i ekonomske krize.

Glavnina novca potrošiće se na kupovinu oklopnih transportera i postavljanje srednje pešadijske bataljonske grupe, a takođe treba kupiti avion i dva helikoptera.

Predlog zakona pokazao se kontroverznim čim je objavljen sredinom 2020. godine, a u oktobru je Narodna skupština odbila predlog za održavanje konsultativnog referenduma o njemu.

Međutim, Levica i SD insistirali su i započeli prikupljanje potrebnih 2.500 potpisa za pokretanje referenduma dan nakon što je zakon usvojen prošlog petka.

Činjenica da je potreban broj potpisa prekoračen toliko u vreme kada je njihovo prikupljanje bilo mnogo teže zbog ograničenja koronavirusa šalje snažnu poruku šta građani misle o vladinim merama, rekao je Mesec.

Poslanik SD Matjaž Nemec rekao je da je sada najvažnije pitanje prihvatljivosti referenduma. „To su izuzetno velike količine novca koje treba usmeriti negde drugde … Potrebna nam je jaka zdravstvena zaštita i ekonomija“, rekao je on.

Nakon podnošenja potrebnih potpisa za pokretanje referendumskih postupaka, inicijatori referenduma imaju 35 dana da prikupe 40.000 potpisa potrebnih za raspisivanje referenduma.