Slovenija: Opozicija podnela zahtev za glasanje o poverenju Vladi

Slovenija: Opozicija podnela zahtev za glasanje o poverenju Vladi

Potpisima tri poslanika iz stranke DeSUS, Koalicija ustavnog luka (KUL) podnela je predlog za izglasavanje konstruktivnog nepoverenja vladi Janeza Janše. Predlog je podnet sa 42 potpisa, pošto poslanik DeSUS-a Branko Simonovič nije pristao da potpiše, a ostala tri poslanika podržala su predlog za izglasavanje nepoverenja. „Žao mi je što ih nema 43, ali uveren sam da izglasavanje nepoverenja može biti uspešno“, rekao je predloženi mandatar Karl Erjavec. „Mislim da treba zaustaviti denormalizaciju zemlje. Vlada više nema poverenje svojih građana i očekujem da će to shvatiti i poslanici u Narodnoj skupštini“.

„Podrška izglasavanju nepoverenja je podrška normalnoj Sloveniji, a u suprotnom će to biti pobeda Mračnih. Svaki poslanik će u glasačkoj kabini reći kakvu zemlju želi“, rekao je Marjan Šarec (LMŠ).

„Slovenija je na ozbiljnom ispitu, a sa njom i demokratija i moralna odgovornost svih nas. Slovenačke demokrate su čvrsto posvećene odluci da završe proces, da zamene ovu vladu, koja pravi štetu“, rekla je predsednica SD Tanja Fajon. „Nije stvar u prebrojavanju glasova, već u odgovornosti. Vlada ne upravlja dobro epidemijom, a štetno je i ono što se dešava u pozadini“.

„Situacija koju danas imamo u Sloveniji je najgora u poslednjih 30 godina. Ovo je najniža tačka nezavisne Slovenije. To se nije dogodilo zbog spoljnih faktora ili koronavirusa, već zbog strategije Janeza Janše “, rekao je lider Levice Luka Mesec. „Znamo da imamo 42 glasa, ali tražimo glasanje jer je vreme da napravimo test. Nepoverenje je lakmus test: u biračkoj sobi svaki poslanik moraće da se zapita da li u svojim grudima čuje savest ili političku karijeru“.

„Imamo 42 glasa. Podsetila bih da je ovo još uvek za jedan glas više od glasova trenutne koalicije “, rekla je Alenka Bratušek (SAB) i nabrojala sve probleme koji uzrokuju nepoverenje. „Ne želim da zemlja i dalje beleži negativne rekorde. Najveći gubitnici ove krize su stariji, a drugi po veličini mladi. Zašto mere ne funkcionišu? Jer ljudi ne veruju vladi“.

Očekuje se da će tajno glasanje o predlogu konstruktivnog nepoverenja biti održano na vanrednoj sednici Narodne skupštine sledeće nedelje. Novi premijer se bira apsolutnom većinom, odnosno najmanje 46 glasova svih poslanika.