Slovenija: Opozicija ponovo zahteva smene i vanredne izbore

Slovenija: Opozicija ponovo zahteva smene i vanredne izbore

Opozicione stranke levog centra u slovenačkom parlamentu zatražile su hitno zasedanje na kojem bi se raspravljalo o njihovom zahtevu za opoziv premijera Janeza Janše. Ovaj zahtev dolazi nakon što se parlament danas sastao na redovnom zasedanju na kojem je trebalo biti raspravljano o određenom broju zakona, ali je plenarno zasedanje obustavljeno nakon što poslanici nisu potvrdili dnevni red glasanjem 42:42.

Lista levog centra Marjana Šareca (LMŠ), Socijaldemokrate (SD), Levica i Stranka Alenke Bratušek (SAB) vide današnje glasanje kao dokaz da vladajuća koalicija više nema većinu.

Glasanje protiv dnevnog reda plenarnog zasedanja bio je oblik protesta i pritiska da se iznudi odluka o vanrednim izborima, istovremeno ukazujući na još uvek ne potpuno rešenu zastupljenost opozicionih i koalicionih poslanika u radnim telima nakon što su četvorica poslanika koalicije postala nezavisna krajem marta.

Šef LMŠ-a Marjan Šarec rekao je da ova vlada „čini sve da ostane na vlasti, umesto da radi ono što je normalno u normalnim demokratijama – da ide na izbore da građani odluče kome će dati glas i ko treba da vodi državu u budućnosti“.

Prema slovenačkim medijima, opozicija levog centra udružila je snage kako bi sprečila glasanje o zakonima koji su usvojeni na nivou odbora poslednjih nedelja nakon što je grupi od četiri nezavisna poslanika uskraćeno pravo glasa o odboru. Stoga su zakoni nelegitimni, tvrdi Šarec.

Sa redovnog plenarnog zasedanja van dnevnog reda, četiri stranke podnele su zahtev za hitno zasedanje kako bi se glasalo samo o zahtevu za opoziv.

„Glasanje će biti prilika za sve poslanike da odluče da li podržavaju ono čemu smo danas bili svedoci ili smognu hrabrosti da izađu na izbore“, rekao je Šarec.

Slično tome, Janja Sluga, šef grupe nezavisnih poslanika, rekla je da se opozicija odlučila da glasa protiv dnevnog reda plenarnog zasedanja zbog neispravnih odnosa u radnim telima.

Istakla je da su većinu zakona odobrili odbori u kojima opozicija ili nezavisni poslanici nisu bili adekvatno zastupljeni.

U međuvremenu, Matjaž Han, lider poslaničke grupe SD, rekao je da je krajnje vreme da se lideri stranaka dogovore o datumu prevremenih izbora, za koje veruje da bi trebali biti održani nakon slovenačkog predsedavanja EU.

Rekao je da je svestan da opozicija verovatno neće prikupiti 46 glasova potrebnih za opoziv premijera.