Slovenija: Opozicija pregovara o formiranju “Vlade u seni”

Slovenija: Opozicija pregovara o formiranju “Vlade u seni”

Lideri četiri opozicione stranke levog centra potvrdili su da su započeli razgovore o formiranju vlade alternativne vladi Janeza Janše. Ideja se zasniva na inicijativi ekonomiste Jože P. Damijana, koji je spreman da bude premijer.

Marjan Šarec, bivši premijer i lider stranke LMŠ, rekao je novinarima da je osnova za razgovore inicijativa Koalicije Ustavni luk koju je izneo Damijan.

LMŠ, Socijaldemokrate (SD), Levica i Stranka Alenke Bratušek (SAB) smatraju da je manifest koji je Damijan predstavio prihvatljiv jer sadrži tačke sa njihovih sopstvenih platformi, što ga čini dobrom osnovom za razgovore.

Šarec je rekao da žele voditi razgovore dalje od kamera i mikrofona. Što se tiče podrške Damijanu, rekao je da on nikome nije smetao “ali u ovom trenutku ne možemo reći da smo već postigli zajednički jezik oko svega”.

Četiri stranke imaju zajedno 39 mesta u Narodnoj skupštini od 90 članova, pa će takođe pozvati koaliciju Stranka modernog centra (SMC) i Stranku penzionera (DeSUS) da se pridruže razgovorima, kako bi im „pružili priliku da iskoče iz voza ludila koji juri u propast“, kako je rekla Bratušek.

Međutim, dve mlađe koalicione stranke nisu impresionirane inicijativom, a šef SMC Zdravko Počivalšek i privremeni lider DeSUS-a Tomaž Gantar to su odbacili.

Manifest Koalicije Ustavni luk kao prioritete postavlja efikasan odgovor na krizu koronavirusa u zdravstvu; infrastrukturu za bolju budućnost; moderna infrastruktura, nauka i kultura; zelena i digitalna transformacija i podsticanje tehnološkog razvoja i marketing ideja.

Kao efikasan odgovor na zdravstvenu krizu, manifest poziva na trenutno stvaranje regionalnih centara za lečenje pacijenata sa Covid-19 i plan za smanjenje vremena čekanja. Finansiranje zdravstva treba povećati za 1% BDP-a 2021. godine i za 3% BDP-a do 2025. godine.

Dokument takođe navodi besplatnu predškolsku negu i obrazovanje za svu decu, propise o fleksibilnim oblicima zapošljavanja i poslove na daljinu sa potpunom socijalnom sigurnošću za sve oblike rada.

Za finansiranje izgradnje i obnove železničke mreže, novih škola i bolnica, manifest predlaže stvaranje investicionog fonda izdavanjem infrastrukturnih obveznica na domaćem tržištu sa rokom dospeća od 30 godina.

Manifest takođe predlaže da se budžetsko finansiranje istraživanja i razvoja poveća na 1% BDP-a do 2025. godine i poveća sredstva za kulturu za 20%.

Janša je na inicijativu odgovorio na društvenim mrežama rekavši da “imenovanje male grupe levice i krajnje levice i sićušnih partija ustavnim lukom znači ismevanje slovenačkog jezika i slovenačkog ustavnog poretka”. “Po definiciji ustavni luk zahteva zastupljenost najmanje dve trećine biračkog tela,” dodao je on.