Slovenija: Opozicija priprema “konstruktivno izglasavanje nepoverenja Vladi”

Slovenija: Opozicija priprema “konstruktivno izglasavanje nepoverenja Vladi”

Nakon sastanka sa predstavnicima neformalne koalicije KUL u utorak popodne, predsednik Partije penzionera (DeSUS) Karl Erjavec najavio je da će predlog za konstruktivno izglasavanje nepoverenja Vladi biti podnet sledeće nedelje ili do kraja godine. Očekuje da će do tada biti obezbeđeno potrebnih 46 glasova poslanika.

Obraćajući se novinarima nakon sastanka sa šefovima levičarske opozicione liste Marjana Šareca (LMŠ), socijaldemokrata (SD), Stranke levice i Alenke Bratušek (SAB), koje čine Koaliciju ustavnog luka (KUL), Erjavec je takođe rekao da je dogovoreno da će ga tela stranaka potvrditi kao kandidata za mandatara.

Prema rečima predsednika DeSUS-a, ovo je važno jer se u poslednje vreme uveliko spekuliše da bi tu ulogu mogao da preuzme neko drugi. Potvrda znači garanciju da će, nakon podnošenja zahteva, on biti kandidat.

Iako je Erjavec u ponedeljak rekao za STA da će biti kandidat za mandatara samo ako bude obezbeđeno najmanje 46 potpisa poslanika, čini se da sada predlog može biti podnet u svakom slučaju.

Očekuje da će do kraja godine biti prikupljen dovoljan broj potpisa i tvrdi da “stvari izgledaju dobro i da smo vrlo blizu”.

Prema njegovim rečima, predlog je i prilika za poslanike da promene poteze Vlade u vezi sa koronavirusom koji su, “što se epidemije tiče, neuspešni”. Ukazao je na određene poteze vlade, uključujući medije i finansiranje nevladinih organizacija.

Nedavno je DeSUS napustio vladajuću koaliciju predvođenu strankom premijera Janeza Janše – SDS. Rukovodstvo DeSUS-a odlučilo je da ide u opoziciju nakon mnogih neslaganja sa SDS-om o važnim pitanjima u vezi s borbom protiv koronavirusa i drugim važnim temama. Mediji koji podržavaju Janšu komentarisali su da Erjavec i DeSUS napuštaju koaliciju i žele da njihov predstavnik bude premijer u trenutku kada se EU priprema za isplatu finansijske pomoći, o čemu je pregovarao Janša.