Slovenija: Opozicija protiv novog zakona o finansiranju Vojske

Slovenija: Opozicija protiv novog zakona o finansiranju Vojske

Parlament Slovenije pre par dana je usvojio Zakon o obezbeđivanju sredstava za investicije u slovenačke oružane snage u godinama 2021. do 2026. godine, kojim se u ovom periodu predviđa ulaganje od 780 miliona evra za nabavku modernije opreme, ali je neizvesno da li će biti realizovan jer opozicione partije spremaju zahtev za referendum protiv zakona.

Predsednik Slovenije, Borut Pahor, pozdravio je usvajanje zakona rekavši da je to važan korak u modernizaciji slovenačkih oružanih snaga.

“Već usvojenim izmenama i dopunama Zakona o odbrani, koji poboljšava jedan od uslova za bolju regulaciju položaja pripadnika Slovenačkih oružanih snaga, i naporima Ministarstva odbrane da poboljša kadrovsku strukturu Slovenačkih oružanih snaga, poslednji korak je na putu postepenog i promišljenog daljeg razvoja. Na ovaj način, Slovenačke oružane snage će i dalje osiguravati odbranu i bezbednost naše zemlje, što je njena osnovna misija, a istovremeno efikasnije podržavati druge institucije nacionalne bezbednosti, kao i druge sisteme važne za građane Republike Slovenije,” rekao je Pahor u saopštenju za javnost.

Ministar odbrane Slovenije, Matej Tonin, na Twitteru je napisao da se zakonom “završava desetogodišnje zanemarivanje Vojske Slovenije”.

“Bezbednosno okruženje postaje sve neizvesnije, na šta nas podsećaju nedavni teroristički napadi u našoj neposrednoj blizini, pa sve zemlje ubrzavaju ulaganja u svoju bezbednost,” objavio je Tonin na društvenoj mreži Twitter.

Nakon što je opozicija počela sa prikupljanjem potpisa za referendum, Tonin je napisao da onaj “ko se protivi izdvajanju procenta budžeta za bezbednost, predlaže ukidanje Slovenske vojske“. Pojasnio je da je ulaganjima predviđena kupovina transportnih vozila koja će vojnicima obezbediti siguran prevoz i zaštititi živote, a ne tenkove. Takođe je negirao da Slovenija kupuje borbene helikoptere, ali da kupuje dva transportna helikoptera (takođe u svrhu zaštite i spasavanja).

Predsednik Vlade Slovenije, Janez Janša, optužio je organizatore potpisivanja zahteva za referendum za kršenje epidemioloških propisa. Za Socijaldemokrate je rekao da je jasno da oni stoje iza pokreta “Anonymous”.

Poslanik Levice Luka Mesec je na društvenim mrežama napisao da je Slovenija u sred krize i da treba odrediti prioritete ali i dati narodu šansu da govori. Optužio je Vladu da novi set mera protiv COVID-19 skriva razne zamke kao što su kazne za one koji budu rotestovali na bilo koji način.

“Ljudi bi mogli dobiti između 1.500 i 15.000 evra kazne ako napišu nešto na Fejsbuku. To su stvari koje ova vlada radi tokom krize, umesto da se bavi krizom, pa ne može računati na zabranu protesta i referenduma,” smatra Mesec.

Iako se LMŠ zvanično nije pridružio kampanji za referendum o ulaganjima u vojsku, na veb stranici stranke LMŠ bivši savetnik za nacionalnu bezbednost u vladi Marjana Šareca tvrdi da je sa oklopnim vozilima koje kupuju Janša i Tonin, Jermenija je izgubila rat sa Azerbejdžanom.

„Matej Tonin pod Janšom samo ponavlja istoriju kakvu je iskusio Karl Erjavec. Za njega ovo sigurno neće biti farsa, već tragedija“, piše bivši državni sekretar za nacionalnu bezbednost Damir Črnčec, sada savetnik predsednika LMŠ Marjana Šareca.

Rok za prikupljanje 2.500 potpisa za pokretanje referendumskog postupka je sedam dana. Ako ih inicijatori skupe dovoljno, predsednik Narodne skupštine tada će objaviti rok od 35 dana za prikupljanje 40.000 potpisa za zahtev za raspisivanje referenduma. Međutim, Vlada je već predložila Narodnoj skupštini usvajanje rezolucije kojom bi raspisivanje naknadnog zakonodavnog referenduma o pitanju investicija i modernizacije slovenačkih oružanih snaga bilo ustavno neprihvatljivo.