Slovenija: Opozicija traži razrešenje ministra unutrašnjih poslova

Slovenija: Opozicija traži razrešenje ministra unutrašnjih poslova

Četiri opozicione stranke levice podnele su u utorak predlog za smenu ministra unutrašnjih poslova Aleša Hojsa, što je drugi takav zahtev protiv ministra u ovoj Vladi za manje od tri meseca od kada je kabinet položio zakletvu.

Ovaj potez usledio je nakon što je Ministarstvo ukinulo odluku mariborske upravne jedinice da zabrani koncert hrvatskom pevaču Marku Perkoviću Thompsonu kojeg optužuju da veliča ustaški režim.

Predlog, koji su izradili Socijaldemokrate (SD), proširen je dodatnim tačkama i potpisali su ga poslanici Liste Marjana Šareca (LMŠ), levice i Stranke Alenke Bratušek (SAB).

Četiri stranke zajedno imaju 39 glasova u Domu od 90 članova, sedam manje od 46 potrebnih za uspešnu smenu ministra.

Levici najviše smetaju „postupci protiv mirnih demonstranata i postupci za mobilisanje vojske na granicu“ te Hojsovo odbijanje Slovenije da prihvati migrante u sklopu EU sheme preseljenja.

Štaviše, kako izveštava STA, levica je kritična prema Hojsovim tvitovima, sa kojima je „javno predlagao policiji kako da postupa u određenim stvarima i na koji način da kažnjava “dela određenih pojedinaca“.

S druge strane, LMŠ je bio najkritičniji zbog smene šefa Nacionalnog biroa i ostalih kadrovskih promena koje je donelo Ministarstvo unutrašnjih poslova. Ali ovo su samo završne beleške predloga za smenu napisanog na 19 stranica, sa fokusom na kontroverznu odluku o koncertu.

U svom odgovoru nakon što je SD juče objavio predlog, Hojs je to nazvao ideološkom kampanjom, napominjući da je više puta osudio ustaški pokret, fašizam, nacizam i komunizam.

Rekao je da nije upoznat sa uredbom kojom se ukida zabrana koncerta i da je odluka donesena na osnovu presude Upravnog suda koja je stala na stranu Thompsona, kada je osporio zabranu izdatu na zahtev za koncert koji je napravljen 2017. godine.

Hojs, koji danas neće komentarisati taj zahtev, takođe je nagovestio da bi zabrana bila u suprotnosti sa odlukom suda. Međutim, u predlogu se tvrdi da je upravna jedinica pomno pratila odluku i detaljno navela razloge zabrane.

Upravni sud je jasno rekao da je Vlada imala pravo da zabrani koncert, s obzirom na valjane razloge i konkretno obrazloženje svoje odluke, kaže se u predlogu.

U odluci da poništi zabranu, Ministarstvo je reklo da puka mogućnost krivičnih dela glorifikacije fašističke ideologije nije dovoljno osnova da zabrani koncert i posegne za slobodnom poslovnom inicijativom organizatora.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova namerno je previdelo činjenicu da su glorifikacija ustaškog režima, podsticanje netrpeljivosti, mržnje i nasilja redovni deo repertoara, ikonografije, scenografije i akcije na Thompsonovim koncertima”, kaže se u predlogu.

Ovo je detaljno dokumentovala i upravna jedinica, koja je obuhvatila podatke Interpola i dokaze za slične zabrane Thompsonovih koncerata u Austriji, Nemačkoj i Švajcarskoj zbog njegove reputacije, kaže opozicija.

Poslanik SD Matjaž Nemec rekao je da je odluka o poništavanju zabrane politička i opisao Thompsona kao političku ikonu ustaškog pokreta, “hrvatske verzije nacizma”.

“Da li je zaista prihvatljivo da 75 godina nakon Drugog svetskog rata i stradanja na obe strane, slovenski ministar dozvoljava podsticanje ekstremizma u Sloveniji, čak i stranog ekstremizma”, rekao je Nemec.

Predlog za smenu Hojsa dolazi samo dva dana pre zakazanog glasanja u Parlamentu o predlogu za smenu ministra ekonomskog razvoja i tehnologije Zdravka Počivalšeka.