Slovenija: Opoziciona koalicija može pobediti na izborima, ali je Janšin SDS i dalje najjača stranka

Slovenija: Opoziciona koalicija može pobediti na izborima, ali je Janšin SDS i dalje najjača stranka

Anketa sprovedena za slovenačke novine Dnevnik i Večer pokazuje da bi, ako bi se izbori održali ove nedelje, četiri opozicione stranke levog centra koje su prethodno udružile snage u neformalnoj koaliciji za rušenje sadašnje vlade Janeza Janše, osvojile zajednički rezultat od 51 mesta u parlamentu sa 90 mesta.

Prošle nedelje, Marjan Šarec iz opozicione LMŠ, pozvao je preostale tri opozicione stranke levog centra da potpišu sporazum o postizbornoj saradnji.

Dok su Socijaldemokrate (SD) i Levica načelno pozdravile poziv, Stranka Alenke Bratušek (SAB) optužila je Šareca da ide sam.

Prema izveštaju Agenije STA, najnovija anketa pokazuje da Janšine vladajuće demokrate (SDS) i dalje uživaju najveću podršku od 18%, što je povećanje od 0,2 procentna poena u avgustu u odnosu na jul.

SDS slede tri opozicione stranke levog centra – SD sa 12,2%, Levica sa 8,9% i Lista Marjana Šareca (LMŠ) sa 8,5%, sve blago slabije nego u julu. Četvrta koaliciona stranka levog centra, SAB, ima 3,4% glasova ispitanika.

Kada bi opšti izbori bili održani u nedjelju, četiri opozicione stranke osvojile bi 51 mandat što je dovoljno za lako formiranje koalicione vlade, dok bi čak i mesta samo tri od njih – SD, Levice i LMŠ – bila dovoljna za formiranje većine, jer bi osvojili 46 mesta u parlamentu.

Na osnovu broja glasova, podrška bi se pretočila u 19 mandata za SD, 14 mandata za i 13 za LMŠ bivšeg premijera Šareca.

Koalicija Nova Slovenija (NSi) u anketi je imala 5,5% pristalica, sa svim strankama, parlamentarnim ili vanparlamentarnim, uključujući koalicionu Stranku modernog centra (SMC), sa 1,4%.

Broj neodlučnih birača povećan je sa 29,6% u julu na 30,4%, dok je 6,9% reklo da neće izaći na izbore, što je povećanje sa 6,5% koji su to rekli u julu.

Vlada je u anketi dobila nisku podršku, sa 69,5% onih koji su rekli da je imala loš učinak, dok je 27,4% smatralo uspešnom.