Slovenija: Opozicione stranke potpisale postizborni sporazum o saradnji

Slovenija: Opozicione stranke potpisale postizborni sporazum o saradnji

Lideri četiri slovenske opozicione stranke levog centra potpisali su u utorak u Ljubljani sporazum o postizbornoj saradnji. Dogovor će biti osnova za dalju aktivnu saradnju i za zajedničke programe, koji će otvoriti put za formiranje efikasne i razvojno orijentisane Vlade, javili su slovenački mediji u utorak popodne.

Potpisnici – Lista Marjana Šareca (LMŠ), Socijaldemokrate (SD), Levica i Stranka Alenke Bratušek (SAB) – obavezali su se u sporazumu da zajedno formiraju Vladu nakon izbora.

Premijer će biti iz stranke sa najboljim izbornim rezultatom, kaže se u sporazumu.

Međutim, svaka stranka će se pojedinačno kandidovati na izborima sa svojim kandidatima i programima.

Ostale stranke mogu biti pozvane da se pridruže Vladinoj koaliciji nakon izbora ako sve četiri stranke daju svoj pristanak.

„Glavna svrha sporazuma je zajednički rad u korist Slovenije i smirivanje trenutne situacije u zemlji, vraćanje na naše ustavne osnove i evropske vrednosti i dosledno poštovanje demokratskih institucija i sloboda medija, koje su ugrožene destruktivnim, antidemokratsku i ekstremno desničarskom politikom sadašnje Vlade“, navodi se u sporazumu.

U njemu se navodi i deset principa koje potpisnici podržavaju, uključujući efikasnije, doslednije i na stručnim osnovama zasnovano suočavanje s pandemijom Covid-19, te nepovredivost podele vlasti.

Četiri partnera su se takođe obavezala na jačanje nezavisnih institucija koje su ključne za transparentno funkcionisanje društva, kao i javnih medija, nevladinih organizacija, civilnog društva i depolitizaciju nacionalnog i bezbednosnog sistema.

Jedna od ključnih tačaka je i borba protiv siromaštva, nejednakosti i socijalne isključenosti, te ulaganje u kvalitetne i pristupačne sisteme zdravstvene zaštite, obrazovanja i dugotrajne nege, umjesto da se te usluge prepuste privatnoj inicijativi i slobodnom tržištu.

Stranke će takođe težiti stabilnim poslovima i poslovima sa većom dodatom vrednošću i predvidljivom poslovnom okruženju sa finansijskim podsticajima za kreativan napredak.

Drugi cilj će biti vraćanje etabliranih stručnjaka u ključne državne institucije i iskorenjivanje korupcije među najvišim zvaničnicima.

Četiri strane takođe nameravaju da povećaju finansiranje nauke i kulture i zaustave besmislena ulaganja u odbranu.

Sporazum takođe najavljuje sistemska rešenja za slovenački sastanak o zelenom sporazumu EU i digitalnoj transformaciji i realizaciju velikih razvojnih i infrastrukturnih projekata koje finansira EU.

Još jedna ključna tačka sporazuma je posvećenost smanjenju gasova sa efektom staklene bašte i očuvanju biodiverziteta kao ključne smernice u ekološkim, društvenim, ekonomskim i infrastrukturnim politikama.