Slovenija organizovala vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova EU

Slovenija organizovala vanredni sastanak ministara unutrašnjih poslova EU

Slovenačko Predsedništvo Saveta EU organizovalo je u sredu vanredni video -konferencijski sastanak ministara unutrašnjih poslova u okviru mehanizma Saveta za odgovor na krizu (IPCR), kojim je predsedavao ministar unutrašnjih poslova Slovenije, Aleš Hojs. Ministri su izrazili solidarnost sa pogođenim državama – Letonijom, Litvanijom i Poljskom – i podržali dodatnu pomoć državama članicama na ovom delu spoljne granice EU, saopštila je slovenačka vlada.

Litvanija, koja je bila prva država članica koja je pogođena ovom krizom, dobila je nekoliko vrsta pomoći od država članica, Evropske komisije i agencija EU. “Zbog brzo promenljive situacije na terenu, Litvaniji je potrebna dodatna pomoć, kao i Letoniji i Poljskoj”, rekao je ministar Hojs. „Dogovorili smo se da u ove zemlje članice rasporedimo dodatne stručnjake i timove agencija, kao i neophodnu tehničku opremu, kako bismo pomogli u povećanju prijemnih kapaciteta, da pozovemo Evropsku komisiju za dodatnu finansijsku pomoć i, pre svega, za jačanje kontrole spoljnih granica EU.” Ministri su takođe podvukli važnost saradnje između zemalja porekla i tranzita u povratku i readmisiji, dok će Predsedništvo u izuzetnim slučajevima prioritetno organizovati rasprave o članu 25a Viznog kodeksa o izdavanju vize sa ograničenim teritorijalnim važenjem.

“Države članice ponovo su oštro osudile pokušaje Belorusije da instrumentalizuje ljudska bića u političke svrhe”, naglasio je Hojs.

Predsedništvo će zajedno sa Evropskom komisijom i agencijama nastaviti pomno pratiti stanje na terenu.

Slovenačko Predsedništvo takođe pomno prati situaciju u Avganistanu. “Na sastanku nas je visoki predstavnik Josep Borrell izvijestio o zaključcima sastanka ministara spoljnih poslova, dok je komesarka Ilva Johansson predstavila pripremljenost za migracije i krizu”, rekao je ministar Hojs, ističući da “međunarodna zajednica sada mora učiniti sve da obezbedi odgovarajuću humanitarnu pomoć i za zaštitu najugroženijih u Avganistanu“. Zbog situacije u Avganistanu, slovenačko Predsedništvo Saveta radi na narednim koracima i radnjama kako bi se pripremilo za mogući migracijski pritisak na EU i druge pretnje u bliskoj budućnosti, kako bi se osigurao zajednički odgovor EU.

Ministar Hojs je dodao da se mediteranske države takođe suočavaju sa migracijskim pritiscima, posebno iz severne Afrike, o čemu je pre nekoliko dana razgovarao sa svojom italijanskom koleginicom Lucianom Lamorgese. Krajem avgusta, Evropska komisija će predstaviti plan pripravnosti za migracije za ovaj deo Mediterana, a slovenačko Predsedništvo će u skladu s tim organizovati dalje rasprave i pripremiti odgovarajući odgovor.