Slovenija: Oštar odgovor slovenačkog premijera evropskom komesaru

Slovenija: Oštar odgovor slovenačkog premijera evropskom komesaru

Premijer Slovenije Janez Janša  odazvao se pozivu evropskog komesara za privredu Paola Gentilonija da objasni smenu generalnog direktora Zavoda za statistiku Slovenije. U objavi, Janša kaže da on nije primio Gentilonijevo pismo, ali mediji jesu. “Nadam se da je ovo poslednji put da igrate političku igru ​​za slovenačku levicu” , poručio je Janša komesaru.

Vlada Slovenije smenila je politički raspoređenu osobu stručnjakom sa 30-godišnjim iskustvom u Zavodu, napisao je Janša na Twitteru. Takođe je na svoju objavu skrenuo pažnju predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen.

Predsednica SD-a Tanja Fajon odgovorila je na premijerov post na istoj društvenoj mreži . Kako je navela, nema verodostojnih informacija bez verodostojnih podataka. Prema njenim rečima, Gentiloni traži objašnjenja jer je promena na čelu Republičkog zavoda za statistiku (SURS) “novi znak obustave demokratije u Sloveniji” .

“Janšin je odgovor nedostojan: kada nema argumenata, napada i kleveće. Ova vlada je uništila ugled Slovenije u EU” , tvrdi Fajon.

Prema medijima, Gentiloni je “zatražio neka pojašnjenja u vezi s nedavnom smenom generalnog direktora Zavoda za statistiku Slovenije”. Pismo je poslao ovog utorka.

Upitana o razlozima pisma, pres služba Komisije rekla je da se “komisija zalaže za osiguranje punog poštovanja načela nepristrasnosti i profesionalne nezavisnosti nacionalnih statističkih institucija, kako to zahteva zakon EU” .

Vlada Slovenije je krajem maja smenila generalnog direktora Zavoda za statistiku Republike Slovenije (SORS) Bojana Nastava i za vršioca dužnosti imenovala Tomaža Smrekara, do imenovanja novog direktora nakon provedenog konkursa a najduže na šest meseci, odnosno do 22. novembra.

Početkom juna, Zavod za statistiku Republike Slovenije , stručno savetodavno tijelo za strateška i razvojna pitanja državne statistike, pokrenulo je ustavnu reviziju Nastavovog razrešenja. Pravno mišljenje koje su dobili pokazuje da se Vlada u otkazu pozvala na pogrešan zakon, naveli su u saopštenju.

Što se tiče Nastavovog otkaza, Janša je krajem maja rekao da je to neophodno “zbog reagovanja” . “Radi se o tome da ovo telo treba da radi profesionalno, da reaguje , da se možemo osloniti na činjenicu da ćemo sutra, ukoliko nam budu potrebni podaci, dobiti podatke”, objasnio je on.

Mediji nezvanično navode da je razlog Nastavove smene njegovo odbijanje da poverljive informacije podnese neovlaštenom telu spoljnih vladinih savetnika.