Slovenija: Pahor i Radev razgovarali telefonom

Slovenija: Pahor i Radev razgovarali telefonom

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor u četvrtak je telefonom razgovarao sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom. Predsednik Radev pozvao je predsednika Pahora da mu se iskreno zahvali na njegovoj video poruci solidarnosti tokom borbe protiv epidemije koronavirusa. Poruka je bila izuzetno toplo primljena od strane bugarskih medija i javnosti, koja je posebno cenila to što je dostavljena na bugarskom jeziku.

Dvojica predsednika izrazila su zadovoljstvo što situacija u Sloveniji, Bugarskoj i drugim zemljama omogućava postepeno i pažljivo vraćanje u normalan život, a glavni izazov nakon zdravstvene krize je rešavanje ekonomske i socijalne krize. Jedinstvo i efikasnost Evropske unije takođe će biti od velikog značaja u ovim naporima. Složili su se da im je Evropska unija potrebna više nego ikad i da je potrebno uložiti napore u pronalaženju rešenja na evropskom nivou.

Kancelarija bugarskog predsednika Radeva saopštila je da su mere usvojene u Bugarskoj i Sloveniji za brže rešavanje socijalnih i ekonomskih posledica koje prouzrokuje koronavirus bile teme telefonskog razgovora.

“Dvojica predsednika podelila su stav da situacija u Evropi zahteva mnogo aktivniju komunikaciju unutar EU i pravovremenu podršku za sprečavanje ograničenja ključnih zaliha hrane, lekova i lekova. Šef bugarske države zahvalio se svom slovenačkom kolegi na video poruci, koja je bila znak solidarnosti Slovenaca sa bugarskim narodom“, navodi se u saopštenju za javnost.

Rumen Radev i Borut Pahor istakli su da prevazilaženje početnog psihološkog šoka od širenja koronavirusa u Evropi stavlja na dnevni red pitanje stvarne podrške ekonomiji i suzbijanje sve veće stope nezaposlenosti. “Turizam je ključni sektor slovenačke privrede i zemlja priprema bilateralne sporazume o ukidanju karantina za turiste iz susednih zemalja koji prijavljuju smanjene stope obolelih”, rekao je Borut Pahor.

Bugarska može da iskoristi to iskustvo za oživljavanje turizma, što doprinosi suštinskom delu bugarskog BDP-a, rekao je Rumen Radev.

Mere usvojene da se ne dozvoli prekid obrazovnog procesa takođe su diskutovane tokom razgovora. Borut Pahor istakao je pripreme Slovenije za otvaranje škola u bliskoj budućnosti i nastavak uobičajenih aktivnosti u učioniciama u zemlji.