Slovenija: Pahor podržava teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine

Slovenija: Pahor podržava teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor prisustvovao je u ponedeljak otvaranju samita Krimske platforme u Kijevu na poziv predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Na sastanku je usvojena zajednička deklaracija dogovorena između Evropske unije i Ukrajine.

Pahor je podržao teritorijalni integritet i nezavisnost Ukrajine pozivajući na “posvećeniji i iskreniji dijalog između Ukrajine i Ruske Federacije, kao i Evropske unije i Ruske Federacije”.

Slovenački predsednik izrazio je podršku međunarodnim naporima za trajni mir u istočnoj Ukrajini na osnovu sporazuma iz Minska i takozvane Štajnmajerove formule.

Na događaju u ponedeljak, predsednik Zelenski je predsedniku republike Borutu Pahoru uručio orden kneza Jaroslava.

“Samit dolazi u vreme rastuće nestabilnosti u regionu i šire. Vidim to kao istaknuti korak u podršci zajedničkim naporima da ilegalna aneksija Krima ostane visoko na međunarodnoj agendi. Okupili smo se ovde kako bismo pokazali kolektivnu odgovornost i rekli svetu do kojeg nam je stalo, da se događaji iz 2014. ne zaborave.

Slovenija deli zabrinutost zbog pogoršanja stanja ljudskih prava na poluostrvu i podseća Rusku Federaciju da ispuni svoje obaveze prema međunarodnom humanitarnom pravu, ljudskim pravima i pomorskom pravu.

Pozdravljamo i podržavamo Zajedničku deklaraciju učesnika Međunarodne platforme za Krim, dogovorenu između Evropske unije i Ukrajine“, rekao je Pahor u svom obraćanju.

On je pohvalio Ukrajinu za njenu posvećenost i napredak postignut na tom putu i ​​ohrabruje vlasti da ubrzaju reformske korake, posebno u oblasti vladavine prava, borbe protiv korupcije i za nezavisnost pravosuđa.

“Dozvolite mi da zaključim rekavši da je Slovenija posvećena snažnom partnerstvu s Ukrajinom na njenom reformskom putu. Ponosni smo što doprinosimo dragocenom iskustvu i stručnosti u reformi decentralizacije i nastavićemo to činiti”, rekao je Pahor.