Slovenija: Pahor se sastao sa liderima stranaka

Slovenija: Pahor se sastao sa liderima stranaka

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor sastao se danas na Brdu pri Kranju sa predsednicima parlamentarnih partija kako bi razgovarali o izlazu iz krize zbog epidemije covid-19 i pitanjima predsedavanja EU.

Na konferenciji za novinare, predsednik je saopštio da se sa predsednicima partija dogovorio da on i premijer Janez Janša u prvoj polovini marta na Brdu pri Kranju održe političke i stručne konsultacije kako bi se pronašli zajednički jezik oko izlazne strategije. Nekoliko predsednika partija smatralo je današnji razgovor korisnim, ali danas očigledno nisu postigli značajan napredak u zbližavanju pozicija i ublažavanju političkih tenzija .

Sastanku su prisustvovali Janez Janša (SDS), Tanja Fajon, (SD), Zdravko Počivalšek (SMC), Matej Tonin (NSI), Karl Erjavec (DeSUS), Alenka Bratušek (SAB) i Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS). Poziv na sastanak odbili su predsednik LMŠ Marjan Šarec i koordinator Levice Luka Mesec. Premijer Janša poslao je danas nacrt sporazuma o saradnji predsednicima parlamentarnih partija .

Predsednik Borut Pahor rekao je da je današnji sastanak ispunio njegova očekivanja. “S obzirom na trovanje političke klime, debata, koja se odužila više nego što smo svi planirali, bila je na visokom nivou političke kulture, uprkos manje bilateralnih sastanaka i priprema za ovaj sastanak. Bila je inkluzivna i poštovana, bez obzira na to što je bila na momente i polemična. Žao mi je što dve stranke nisu došle, ali poštujem njihovu odluku“, rekao je Pahor.

“Sve strane su se složile, i mislim da je važno da je ovo zajedničko shvatanje, da su poverenje i saradnja dvosmerna ulica. Ne možete samo očekivati da vam drugi veruju i razumeju vaše stavove, već takođe morate biti spreman da se potrudite da date sve od sebe da verujete onima koji imaju različite političke stavove“, rekao je Pahor, koji je uveren da Slovenija može uspešno prevladati epidemiju covid-19.

„Iako je bilo i ideja da zajedno razmišljamo o prevremenim izborima, da je na stolu novi nacrt sporazuma o saradnji i da postoje neke rezerve u vezi s tim, složili smo se o vrlo važnoj stvari. Naime, u prvoj polovini marta, ćemo da pripremamo konsultacije političke i stručne javnosti na Brdu pri Kranju kako bismo postigli neke osnovne poglede na izlaznu strategiju“, rekao je Pahor. Na konsultacije će biti pozvani svi prvaci parlamentarnih partija, lideri parlamentarnih grupa i stručna javnost.

Premijer Janez Janša smatrao je da je današnji razgovor bio koristan. „Teže je reći da je bio uspešan, ali razgovor nikada ne boli“, rekao je Janša. Premijer je rekao da su otvorena mnoga pitanja i da se nada da je odgovoreno na neke dileme. Koalicija je, rekao je, imala malo veću ambiciju da sarađuje od opozicije. Na osnovu današnjih odgovora opozicije, Janša ne može da zaključi da li je mogućnost saradnje danas veća nego prošle godine.