Slovenija: Parlament diskutuje o smenama u državnim institucijama

Slovenija: Parlament diskutuje o smenama u državnim institucijama

Četiri opozicione stranke u Sloveniji optužile su vladu na vanrednoj sednici parlamenta u ponedeljak za “brutalno zapošljavanje i podrivanje nezavisnosti suverenih institucija”.

Vlada je insistirala da su smene u institucijama bile legalne i da je postojanje pravog osoblja presudno za njihov efikasan rad.

Nik Prebil sa Liste Marjana Šareca (LMŠ), koja je tražila zasedanje zajedno sa SocDems (SD), Levicom i Strankom Alenke Bratušek (SAB), izrazio je ogorčenje zbog onoga što vidi kao preveliku količinu smena na ključnim mestima, koja dolazi usred zdravstvene krize.

Govoreći o pokušaju promene društva i podrivanju demokratskih standarda, on je istakao smene u policijskim snagama, posebno u Nacionalnom istražnom birou (NBI), u oružanim snagama, u obe obaveštajne agencije, Zavodu za statistiku i u Finansijskoj upravi.

Njegov kolega iz LMŠ-a Brane Golubović rekao je da vlada “eksploatiše epidemiju da bi se obračunala sa svima koji se sa njom ne slažu”. Institucije se potčinjavaju posebno „tamo gde istrage treba zaustaviti“, a servilnost ima prioritet nad nadležnostima u imenovanjima.

Poslanik Levice, Nataša Sukič, optužila je vladu za autoritarne tendencije, tvrdeći da levica nije prihvatila stav da svaka vlada može da imenuje podobno osoblje u vladine agencije. “Neki bi trebali ostati nezavisni,” rekla je ona.

Boštjan Koražija, takođe poslanik Levice, rekao je da „kada Janez Janša vlada, stručnjaci moraju da postanu podređeni politici“. Dodao je da obimne zamene nisu pomogle ljudima da se osećaju bezbedno tokom zdravstvene krize.

Predstavnici vlade i opoziciona Nacionalna stranka (SNS) odbacili su optužbe, a ministar unutrašnjih poslova Aleš Hojs izrazio je iznenađenje zbog zahteva opozicije za vanrednu sednicu jer vlada jednostavno radi svoj posao. Tvrdio je da je presudno da pravo osoblje zauzima određena radna mesta.

Državni sekretar Ministarstva odbrane Uroš Lampret branio je smene u ministarstvu, uključujući šefa kabineta i obaveštajno-bezbednosne agencije OVS, rekavši da su u potpunosti u skladu sa dosadašnjom praksom.

Lampret je dodao da su poverenje i kompatibilnost sa ministrom bili važni zbog osetljive prirode ovih funkcija.

Državna sekretarka Ministarstva ekonomije Ajda Cuderman dotakla se primedbi u vezi sa planiranim spajanjem nekoliko regulatora u dve agencije, uveravajući parlament da niko od sadašnjih direktora osam agencija neće morati prerano da završi svoj mandat zbog spajanja, već će nastaviti svoj rad u jedna od novih agencija.

Poslanik demokrata (SDS) Branko Grims rekao je da je “izopačeno” uskraćivati vladi prava da vrši zakonske smene i imenuje kompetentne ljude koji mogu da vrše koristan posao.

Dušan Verbič iz Stranke modernog centra (SMC) dodao je da su to učinili i bivši premijeri, dok je Blaž Pavlin iz Nove Slovenije (NSi) ukazao na Janšinog prethodnika Marjana Šareca direktno rekavši da su potrebne promene kadrova da bi se dogodile bilo kakve promene.

„Neki od nas o tome govore otvoreno i transparentno, dok se neki kriju iza svih vrsta maski navodne neutralnosti“, dodao je Pavlin.

Takođe, Maša Kociper iz opozicionog SAB složila se da vlade obično imenuju ljude kojima veruju. Međutim, dodala je da su imenovanja pojedinaca sa izuzetno jasnom političkom pripadnošću ono što se ističe u trenutnoj vladi.

Predrag Baković iz SocDems-a se, osim toga, nije složio sa argumentom da je zamena bila legalna, ukazujući na sudsku presudu koja je izričito proglasila smenu Darka Muženiča šefom NBI-a nezakonitom.

Opozicioni poslanici, kako navodi STA, izradili su niz preporuka koje, na primer, pozivaju vladu da se fokusira na zdravstvenu krizu i da se uzdrži od političkog mešanja u suverenitet i profesionalni rad državnih institucija. Narodna skupština neće glasati o njima, pošto ih je prošle nedelje već odbio Odbor za unutrašnje poslove.

Ovo zasedanje je prvo ikada sa opcijom daljinskog učešća zbog epidemije, ali samo jedan poslanik, Samo Bevk iz SocDemsa, iskoristio je ovu mogućnost.