Slovenija: Parlament raspravlja o zahtevu za izglasavanje nepoverenja vladi Janeza Janše

Slovenija: Parlament raspravlja o zahtevu za izglasavanje nepoverenja vladi Janeza Janše

Slovenački poslanici u ponedeljak održavaju sednicu kako bi glasali o poverenju vladi Janeza Janše. Nekoliko opozicionih partija optužilo je Janšu za loše upravljanje krizom oko koronavirusa, ukidanje slobode govora i druge nepravilnosti u upravljanju slovenačkim društvom.

Posebno su optužili Janšu da iskorištava pandemiju koronavirusa da zemlju pretvori u „autoritarnu demokratiju“

Kao novog (mogućeg) kandidata za premijera, opozicija je predložila Karla Erjavca, lidera stranke penzionera (DESUS), koja je neposredno pre ideje glasanja o poverenju napustila vladajuću koaliciju. DESUS je učestvovao u vladi sa nekoliko ministara koji su napustili funkcije.

Prvi pokušaj prisiljavanja parlamenta da glasa nije uspeo jer je nekoliko poslanika zaraženo koronavirusom i nisu mogli da prisustvuju sednici. Ali, uprvo oni su bili presudni da opozicija uspe u nameri da ukloni Janšu.

“Ovde ste da birate između autoritarne demokratije i normalne, ustavne i demokratske Slovenije”, rekao je Karl Erjavec, lider opozicione stranke DESUS, poslanicima na početku rasprave.

Janša je odgovorio da opozicija rasipa vreme i novac poreskih obveznika i da nije dobro raspravljati o predlogu usred zdravstvene krize. Tokom rasprave nekoliko poslanika vladajuće koalicije je pitalo kako to da je Erjavec kandidat za sledećeg premijera jer je u svojoj izbornoj jedinici osvojio manje od 400 glasova.

Da bi uspela, opozicija treba da okupi 46 poslanika na svojoj strani, što je malo teško postići. Opozicioni lideri ranije su rekli da mogu da računaju na glasove male slovenačke Nacionalne stranke i predstavnika manjina.

Kako je glasanje tajno, opozicija se nada da će neki od poslanika u vladajućoj koaliciji promeniti mišljenje i podržati njihovu ideju.

Glasanje o predlogu očekuje se kasno u ponedeljak .