Slovenija: Petrol u problemima zbog pandemije

Slovenija: Petrol u problemima zbog pandemije

Slovenački naftni distributer Petrol ostvario je neto dobit od 18,6 miliona evra u prvih šest meseci ove godine, što je nešto manje od polovine prošlogodišnjeg rezultata u istom periodu. Nakon dobiti od 20,5 miliona evra u prva tri meseca, epidemija je u drugom tromesečju donijela gubitak od 1,9 miliona evra.

Ovo je prvi kvartalni gubitak trgovca naftom od posljednjeg tromesečja 2010, navodi list Delo.

Prihodi od prodaje u prvih šest meseci iznosili su 1,533 milijarde evra, što je za 28% manje nego u prvom polugodištu prošle godine. U drugom tromesečju prihodi od prodaje opali su za 41 posto, na 616,8 miliona evra.

Pad prihoda je delom posledica nižih cena goriva, a delom i pada prodaje zbog epidemije. Petrol je u prvoj polovini godine prodao 1,51 milion tona naftnih derivata, što je za 18% manje nego u istom periodu prošle godine. Samo u drugom tromesečju prodaja naftnih derivata pala je za 19 posto.

Međutim, u prva tri meseca Petrol je uspio zadržati prodajnu maržu (razlika između prihoda od prodaje i troškova prodanih materijala) gotovo nepromenjenom. U drugom tromesečju, marža se srušila za 35 posto na godišnjem nivou, što je grupi takođe donelo gubitak.

S obzirom na kretanje cena dionica na tržištu, može se zaključiti da je gubitak posledica nedpeosečnih zaliha motornih goriva na početku epidemije. Distributer, prema proceni Dela, u proseku je uvek na zalihama oko dve nedelje potrošnje goriva u normalnim uslovima. Te su zalihe bile dovoljne za značajno više vremena u aprilu. No, kako su cene naglo opale ubrzo nakon proglašenja epidemije, a većina cena goriva u Sloveniji ograničena je i određena prema berzanskim cenama, očekuje se da će to gorivo prodati sa znatno nižom maržom nego inače.

Petrol koristi izvedene finansijske uslove kako bi se zaštitio od rizika od promena cena i oscilacija deviznog kursa. Međutim, ti instrumenti uglavnom nisu dovoljno efikasni u slučaju velikih cenovnih šokova. Objave Petrola pokazuju da je u prvom tromesečju uspeo ostvariti dobit od 11,4 miliona evra izvedenim financijskim instrumentima, isključujući učinak kursnih razlika.