Slovenija planira da investira 780 miliona evra u sektor odbrane

Slovenija planira da investira 780 miliona evra u sektor odbrane

Slovensko Ministarstvo odbrane planira uložiti 780 miliona evra u odbranu tokom narednih šest godina, potvrdio je ministar Matej Tonin.

Tonin se u sredu pridružio predsedniku Borutu Pahoru, kao vrhovnom komandantu, na raćenju vojne vežbe. Njihov domaćin na predstavljanju serije vežbi, koje su nazvali Preskok 2020 u Babnom Polju na jugu zemlje, bila je Slovenačka vojska (SV).

Ministar je komentarisao da je naziv vežbe sugerisao izazov SV za „skok u novu stvarnost, da bi se mogli suočiti sa krizom izazvanom novim koronavirusom i, pre svega, da bi mogli da deluju u pogoršanim uslovima”.

Vežba je posebna po tome što se ne održava na glavnim vojnim poligonima u zemlji, već u lokalnim zajednicama, za koje je Tonin rekao da su dobro prihvatili pripadnike Vojske. Takav format vežbe je namenjen približavanju vojske građanima.

Tonin je ponovio svoje obećanje da će raditi na izmenama zakona o odbrani i investicijama u odbranu. U toku su razgovori sa opozicionim poslaničkim grupama o izmenama zakona, za koje je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu.

Suština amandmana na Zakon o odbrani sastoji se u rešavanju statusa vojnika starijih od 45 godina kada bi prema trenutnom zakonu morali da se penzionišu. “Najbolji promoter Vojske Slovenije je zadovoljan vojnik”, rekao je Tonin.

On je sa zadovoljstvom saopštio da su se ministarstva odbrane i finansija složila o konačnom tekstu predloga Zakona o izmeni zakona o ulaganju u odbranu, kojim je predviđeno 780 miliona evra ulaganja u Vojsku Slovenije u narednih šest godina. Tonin će sada tražiti podršku koalicije za predlog Zakona.

Pahor je napomenuo da potrebna velika ulaganja u vojsku ne mogu biti planirana tokom jednog vladinog mandata, izjavivši da će planirana investicija “dozvoliti SPS-u da nastavi kao vojni stub bezbednosti Slovenije”.

Predsjednik je naglasio da je Slovenija bezbedna zemlja, što je jedno od glavnih dostignuća od sticanja nezavisnosti. Rekao je da Slovenija nema neprijatelja u svetu, ali da ima mnogo prijatelja i stiče nove.

“To dostignuće je zasluga bezbednosnog sistema”, rekao je predsednik, konstatujući doprinos policije i drugih činilaca, pored vojske.

Vežbu, u kojoj su viđeni i preleti američkih borbenih aviona F16 i slovenačke letjelice Pilatus, pogledali su i ostali visoki gosti, uključujući američku ambasadorku Lindu C. Blanchard, predsedavajućeg parlamentarnog Odbora za odbranu Samo Bevka i državnog sekretara Ministarstva unutrašnjih poslova Franca Kanglera.

Vežba “Preskok 2020” izvodi se od 11. maja na različitim lokacijama širom zemlje. Ukupno 2500 članova službe učestvovaće u taktičkim vežbama do 19. juna.