Slovenija: Počeo 16. strateški forum na Bledu

Slovenija: Počeo 16. strateški forum na Bledu

Jedan od vodećih događaja slovenačkog predsedavanja Savetom EU, 16. strateški forum na Bledu, počeo je uvodnim obraćanjima domaćina, ministra spoljnih poslova Republike Slovenije Anže Logara, predsednika Vlade Republike Slovenije Janeza Janše i predsednika Evropskog saveta Charlesa Michela.

„Imperativ je da identifikujemo strateške odgovore na izazove sa kojima se naši građani suočavaju u svakodnevnom životu i koje bi Evropa kao kontinent tek mogla da vidi. Moramo identifikovati one politike u kojima je EU globalni primer i uključiti lekcije naučene iz krize u protekloj deceniji”, pozvao je ministar Logar u svom uvodnom govoru u festivalskoj dvorani u Bledu.

Ministar Logar poželeo je dobrodošlicu visokim predstavnicima država i institucija, koji će svojim stavovima doprineti debatama o ključnim izazovima sa kojima se Evropa suočava u 21. veku. „Zbog izazova u poslednjih 15 godina, EU je počela da se ponaša više kao unija za rešavanje problema, umesto da zajednica prihvati strateški pristup. Zbog toga je slovenačko predsedništvo teme kao što su otpornost, otvorena strateška autonomija i COFE postavilo na vrh svojih prioriteta. Potrebna nam je vizija o tome gde želimo da vidimo EU u budućnosti”, rekao je on.

Obraćajući se okupljenim predstavnicima međunarodne zajednice, premijer Republike Slovenije Janez Janša u svom uvodnom govoru rekao je: „Ovo je centralno pitanje našeg vremena: Kako možemo razumeti i primeniti vrednosti i mehanizme traženja konsenzusa, uzajamnog poštovanja, supsidijarnost i solidarnost? Zajedničko dobro koje uključuje dobro svakog naroda koji učestvuje.”

Predsednik Evropskog saveta Charles Michel izjavio je: „Evropska budućnost o kojoj želim da razgovaram su naši projekti vrednosti, sloboda, prosperiteta i uticaja. (…) Naše veliko jedinstveno tržište učinilo nas je najvećim trgovcem na svetu, a postali smo i najveći izvoznik standarda. Standardi koje smo najuspešnije održavali u našem susedstvu su demokratija, temeljne vrednosti i vladavina prava.”

I program Predsjedništva i program ovogodišnjeg Foruma osmišljeni su s ciljem pronalaženja rešenja za postojeće izazove i usmeravanja pažnje na budućnost Evrope, na zajedničku budućnost. Teme ovogodišnjeg Foruma usko su isprepletene sa ključnim prioritetima slovenačkog predsedavanja: oporavak nakon epidemije, zelena i digitalna transformacija, budućnost evropskih integracija, transatlantska saradnja, učešće u Indo-Pacifiku, izazovi zemalja Istočnog partnerstva, stabilnost Mediterana, zajedničko upravljanje Jadranskim morem i efikasniji odgovor na klimatske promene.