Slovenija pod napadom koronavirusa

Slovenija pod napadom koronavirusa

Ukupno 1.656 slučajeva Sars-CoV-2 potvrđeno je u četvrtak na 6.745 testova u Sloveniji, dve osobe su umrle u bolnici, rekao je u petak ujutro portparol vlade Jelko Kacin.

Broj aktivnih slučajeva dostigao je 11.434, prema podacima “Covid-19.Sledilnik”, koji takođe pokazuje skoro rekordnu stopu pozitivnosti na testu od 24,55% i dnevni broj smrtnih slučajeva od tri.

Ove brojke potvrđuju da drugi talas pandemije koronavirusa pogađa Sloveniju punom snagom. Vlasti su već uvele snažne mere, ali, kako se čini, one nisu dovoljne. Premijer Janez Janša rekao je u četvrtak da će Slovenija uvesti nova ograničenja kako bi ograničila širenje koronavirusa. Neesencijalne prodavnice biće zatvorene, kao i hoteli, vrtići i studentski domovi, uz neke izuzetke. Mere, koje stupaju na snagu u subotu, u početku će biti na snazi nedelju dana.

Nove mere usledile su nakon što su ranije već uvedena široka ograničenja, uključujući policijski čas od 21:00 do 6:00, zabranu međuregionalnog kretanja, ograničena okupljanja, daljinsko obrazovanje za većinu dece, zatvaranje barova i obavezne maske na otvorenom.

Dok se neesencijalne prodavnice zatvaraju, dostava, uključujući i iz restorana, i dalje će biti dozvoljena. Vrtići, za koje je Janša rekao da su zatvoreni zbog značajnog porasta zaraza među osobljem, i dalje će biti dostupni deci čiji roditelji rade i ne mogu da obezbede vrtić, ali Janša je takođe pozvao poslodavce da se prebace na posao “od kuće” ako je to moguće.

Studentski domovi biće zatvoreni za sve koji nemaju drugi smeštaj sledeće nedelje, dok će javni prevoz biti smanjen na trećinu punog kapaciteta.

Granični režim se ne menja i tranzit će i dalje biti dozvoljen, s tim što je Janša rekao da trenutno nije zabeležen nijedan značajan uvoz virusa iz drugih zemalja.

Iako se ne uvode dodatna ograničenja za sportske aktivnosti – takmičenja na najvišem nivou se nastavljaju, dok je rekreativni sport već uglavnom ograničen na pojedinačne aktivnosti; saloni za kosu i lepotu se zatvaraju.

Premijer je pozvao na poštovanje zaštitnih mera i naglasio da je Slovenija već preživela takve okolnosti prošlog proleća, te objasnio da će se situacija ponovo proceniti nakon nedelju dana.

Istakao je da je opcija ograničavanja kretanja na opštine kao što je bio slučaj na proleće još uvek na stolu. Vlada će o tome odlučivati narednih dana.

Janša je rekao da svakodnevno potvrđuje da su slučajevi Covid-19 nastavili da rastu i da će neko vreme rasti, zbog čega je prerano reći da li će nedavno usvojene mere biti dovoljne da obuzdaju širenje.

Rekao je da se ispituje i opcija masovnog testiranja, prvo za rizične grupe, a narednih nedelja za celokupnu populaciju.

Janša je najavio da radna grupa već izrađuje smernice za novi podsticajni paket i da će mere biti slične onima od proletos.

Rekao je da će sledeća nedelja, kada su za decu predviđeni jesenji praznici, biti “nedelja borbe za zaustavljanje širenja virusa među nama”.